dimarts, d’abril 15, 2008

Rapala

De pesca - I
:


:
Hi ha un llibre de poemes que va publicar fa uns mesos en Jaume Subirana, Rapala, (Ed. 62, Barcelona, 2007) del qual n'hem pogut veure una mica la seva gestació, bé a través del bloc de l'autor, o bé per alguna publicació que va tenir la gentilesa d'enviar-me i de la que us en vaig parlar l'agost passat. El llibre ha suscitat molt bones crítiques, el vaig llegir fa uns mesos i a fe meva que s'ho val (ho dic pels gentils amants que vulguin complir per Sant Jordi). De fet, en tinc un parell de preparats per posar en aquest bloc en algun dia assenyalat.
:
Parlant de blocs, una de les millors conseqüències d'aquesta publicació és que l'autor n'ha fet un bloc, on hi va penjant el que va ocorrent amb aquest llibre (crítiques, mencions, trossos, traduccions, un vídeo com el que encapçala aquest escrit, reflexions post-coitum -si em permeteu la broma-, etc...), de manera que trobem de nou una altra possibilitat dels blocs: les conseqüències posteriors a la lectura d'un poemari. El títol del llibre correspon a un art de pesca, com diu Subirana al pròleg. La metàfora de la pesca -una de les aficions de l'autor, heretada i heretable- presideix el conjunt de bells, ajustats i polits versos.
:
Hi ha allà crítiques tan atinades que no goso ni parlar-ne. Només us deixo un tast, uns mal retallats versos (disculpa, Jaume, el sacrilegi) en forma de tràiler d'un film el nus del qual haureu de treure llegint el llibre. Els tastets us els poso entre avui i els propers dies.
:
(...)
en un pam d'aigua escàs,
en una terra, en una llengua
que no n'esperes res.
:
("Auguris", fragment, p. 17)
:

2 comentaris:

Xavier Mir ha dit...

Benvolgut,
m'agradaria saber quina opinió et mereix com a socialista català el "Viva España! Viva el rey!" de Carme Chacón?
http://www.youtube.com/watch?v=YnmahgPmLY4&feature=related

Gràcies

Xavier Mir

Ramon Bassas ha dit...

Xavier,
Com a socialista català estic molt content que una companya meva sigui Ministra de Defensa. La Defensa també és un afer de la gent d'esquerres i dels catalans. I si el ministre de Defensa ha de fer aquestes coses (no tinc res contra le sinstitucions constitucionals), doncs no trobo que sigui tan greu.
(Per cert, això ho faràs servir en el teu proper llibre? Doncs gràcies!)