dimecres, de maig 07, 2008

Ajut a Birmània

:
Us faig extensiu el comunicat de la Secretaria de Solidaritat i Cooperació del PSC, que pot se rútil als lectors d'aquest bloc, siguin del partit que siguin.
:
Ajuda humanitària per les víctimes provocades pel pas del cicló “Nargis” per Birmània
:
Nota de situació (06.05.2008):

Ajuda humanitària per les víctimes provocades pel pas del cicló “Nargis” per Birmània
:
Dades provisionals de víctimes i pèrdues materials facilitades pel Govern birmà i els organismes internacionals:
- 22.400 morts.
- 41.000 desapareguts.
- 100.000 persones desplaçades del seu lloc de residència.
- Un 95% de les edificacions a la zona del delta del riu Irauadi han patit danys. I la població viu sense subministrament elèctric, aigua potable i amb dificultats per poder adquirir aliments bàsics.

Dades d'ajuda humanitària:
L'ONU espera el vist-i-plau del govern per distribuir 800 tones d'arròs. La UE hi contribuirà amb una ajuda immediata inicial valorada en dos milions d'euros. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Unicef intenten coordinar un pla d'emergència amb entitats que treballen a la zona.

En les pròximes hores, s'espera també l'arribada des de Tailàndia del primer carregament d'aliments i medicaments. La Creu Roja treballa sobre el terreny i ja ha començat a distribuir elements de primera necessitat entre la població afectada.

Pel que fa a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament, després de la reunió d'urgència mantinguda aquest matí amb els principals interlocutors d'ajuda humanitària de l'estat, -incloses les ONG en presència a la zona- ha acordat una mesura inicial de 500.000 € del fons del Programa Mundial d´Aliments (PMA). Respecte a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, està valorant les necessitats d'ajuda, tant de material, com de recursos humans per fer efectiva la seva col·laboració.

La majoria d'organismes internacionals d'ajuda humanitària consideren molt importants les pèrdues provocades pel pas del cicló "Nargis" per Birmània, una gran majoria concentrades en el delta del riu Irauadi. De confirmar-se totes les dades provisionals, ens trobem davant la catàstrofe natural amb més víctimes al món des de la tragèdia del tsunami a l´Oceà Índic el desembre de 2004.

És per aquest motiu que des del PSC manifestem la nostra solidaritat amb les víctimes i amb el poble birmà, i fem una crida a les administracions locals, a la Generalitat de Catalunya, perquè juntament amb el Govern espanyol, la Comissió Europea, i els organismes humanitaris de Nacions Unides esmercin tots els esforços i recursos (materials i humans) disponibles per col·laborar el més aviat possible amb les autoritats birmanes, així com amb Creu Roja i altres ONG,s de cooperació i d'ajuda humanitària presents a la zona damnificada.

També volem fer una crida a la solidaritat de la ciutadania de Catalunya per tal que estiguin atents als missatges de canalització d'ajuda. Considerem de gran importància actuar de manera coordinada, tant en l'etapa d´emergència com en la de reconstrucció, entre tots els organismes públics i privats que aportin la seva solidaritat.

Estem segurs que Catalunya, com sempre, manifestarà la seva solidaritat, i juntament amb els Ajuntaments, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, i les ONGs que treballen en el territori, aportaran -per mitjà del Comitè Català d'Ajut humanitari i d'Emergència- l'ajut al poble birmà damnificat per aquesta catàstrofe natural.

Enllaços d'organismes institucionals que han confirmat la seva ajuda:

Nacions Unides (ONU):
http://www.un.org/spanish/News/fullstorynews.asp?newsID=12360&criteria1=Myanmar&criteria2=humanitaria

Oficina de Nacions Unides per la Coordinació d´Afers Humanitaris (OCHA):
http://ochaonline.un.org/News/OCHANewsCentre/2008PressReleases/tabid/3366/Default.aspx

Oficina d'Ajuda Humanitària de la Comissió Europea (ECHO):
http://ec.europa.eu/echo/whatsnew/ip_myanmar2008_en.htm

Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID):
http://www.aecid.es/03coop/5accion_human/2actividades/1actual/ayuda_nargis.htm

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD):
http://www.gencat.cat/cooperacioexterior/cooperacio/
: