dissabte, de maig 17, 2008

Baròmetre

Us recomano que llegiu amb atenció els gràfics del darrer Baròmetre que ha publicat el centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya, dades que sempre van bé per relativitzar una mica el que (diuen que) passa a Catalunya i, si en podem fer una sèrie, intentar deduir quins són els moviments de fons. No em pertoca a mi de fer-ho, hi ha gent que en sap molt més, però els gràfics donen ja unes idees interessants. No parlo tan sols de la intenció de vot i de la simpatia cap el meu Partit, el PSC, que se situa en una molt bona posició -també en les autonòmiques-, i dels resultats del qual en les darreres eleccions se'n pot fer certa dissecció (per exemple, sobre el paper mobilitzador de l'estratègia del PSC). També val la pena llegir quins problemes són els que preocupen més els ciutadans (la manca d'aigua, per exemple), la percepció crítica cap el grau de democràcia, el sentiment de pertinença (on hi ha una majoria estable des de fa molt de temps en l'epígraf 'tant català com espanyol'), la ideologia (amb una clara orientació cap el centre-esquerra), les ganes d'avançar capa més autonomia política, l'estancament crònic de l'independentisme, etc...
:
Les opcions polítiques no poden representar la tendència mitjana, ni tan sols s'han de guiar per les enquestes de forma impulsiva. Precisament això els podria fer perdre les eleccions o la quota electoral de partida, paradoxalment, donat que tots són 'part'. Però han de tenir mot en compte aquestes tendències de fons a l'hora de dissenyar les seves estratègies polítiques, ara que vénen congressos arreu de l'arc parlamentari. Tinc la impressió que els partits que volem representar la majoria, amb objectius de transformació d'esquerres però amb la majoria, hem d'anar molt en compte en decissions de curta volada o de consum exclusivament intern. L'aposta sobiranista de CiU, per exemple, o debats estèrils que tan sols interessen els militants (ofuscant els veritables objectius de les propostes), o la insistència en embrutar tota acció de l'adversari -fins i tot quan és evident que no cal- són, penso, autèntics inhibidors dels corrents majoritaris. A revés, la presa de decissions al cor dels interessos reals del país i en la línia de coherència de la pròpia ideologia esdevé un còctel d'encerts. En fi. Veurem.
:
Foto: Gabriel Colomé; Director del Centre d'Estudis d'Opinió.
:

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Ramon. Aquests sondejos baròmetre són de pa sucat amb oli i no pas més llaminers que els que cuinava en Madí. S'ha de reconèixer, però, que darrerament el CEO fa coses interessants. La setmana passada publicava un estudi sobre valors postmaterials a Catalunya que et recomano vivament i que em preocupa: una important part del país prefereix la igualtat a la llibertat. Mmmm. Aquests resultats sortien anys enrere a sudamèrica, just abans del triomf de certs populismes. Què en penses d'aquests populismes?

Ramon Bassas ha dit...

- pep
La principal diferència amb el de Madí és que aquests no són manipulats. Buscaré aquest estudi, m'interessa, gràcies per avisar-me. D'altra banda, jo crec que la igualtat i la llibertat són dos valors que van junts (i la fraternitat?), l'un sense l'altre és una desgràcia. Bé, jo ja he escrit aquí alguna vegada contra els populismes a què penso que et refereixes. Una abraçada.

Napoleón Bonaparte ha dit...

Y yo doy fe y constato y lo cettifico. No están manipulados. Siempre lo del CIS y todo esto, las cifras de paro, etc., lo hacen los demás. Manipular.

;-)

Esto es de Enero de 2008

El Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) tenía un su poder un sondeo que daba apenas un punto y medio, cinco escaños, de ventaja a los socialistas sobre los 'populares'. Pero ha anulado este trabajo, entendiendo que la tormenta originada por la no inclusión de Alberto Ruiz Gallardón en las candidaturas electorales afectará a la intención de voto de los electores.

Entonces debe anularlos con atentados, cifras económicas, dimisones, escándalos, de todos, ojo, etc.

No se, ahora parece más transparente pero el mago del CIS era Felipe con guerra de partener.

A mi casa vino una mujer y pregunto por la mía, no estaba en casa en ese momento. Y me dice, me falta una encuesta de tal a tal edad, etc. Y me dice, por que no me da usted las respuestas. Usted la conoce. Y le dije que no. Otra del egm en barna, y me dice, que escucha en la mañana y le digo catalunya radio, bassas, y me dice alguna vez escucha la ser a esa hora y digo, aluga vez, y me dice entonces tengo que poner que no escucha la radio a esa hora, ya que debe decir una, y me dice es que me ha dicho usted dos y le digo, te he dicho que cat radio lo otro ha sido aveces y circunstancial y me los has preguntado tu y le mandé a la m.... en pleno paseo de gracia.

Otra hece un año, suena el telefono que si tengo 20 minutos a una encuesta. Digo, venga. Y me hace un perfil de estudios, trabajo, situación eonómica y como no creo en el rigor de estas encuestas, me lo inventé todo. Y coló. A mucha gente le averguenz lo que conra y miente, o los estudios y miente, etc. A esto le sumas las formulas más que dudosas a aplicar más el que orienta preguntas y respuestas mas los encuestradores que muchos cobra por encuesta hecha y van a lo que van, que incluso las rellenan ellos mismos y si al final de la cadena, está intereses políticos no me creo nada.

Es como la que salió en esta ciudad sobre MataróRadio, la interpretación era más que un traje a medida y ya lo hablamos aquí en este blog que incluso recuerdo que te di la mía y como no cuadraban algunos datos.

en fin que sea un referente absoluto lo dudo estos estudios, que marquen una pauta o una tendencia, sí. De hay a que el 23 por ciento que si cual, no.

Otra cosa es, cuanto hacen la renta, ahí no hay dudas. Lo otro, entre lafalta de rigor, etc y el anonimáto de muchas, pierde rigor.


Un saludo

L'ALMOGÀVER DE L'HAVANA ha dit...

Ramon la sobirania és un tema de país i no de militància. Si algú expliques les ventatges de ser un país amb estat pròpi molts us adonarieu que esteu equivocats defensant la unitat d'Espanya.
Ah! i per cocktel no hi res tan refrescant com les pifies i estira i erronces del govern d'entesa, o no?

Ramon Bassas ha dit...

- Napoleón,
Sin duda, la demoscopia tiene uchos problemas, pero suele ser un buien mecansmo par la ayuda a la toma de decisiones.

- David,
Entre la unitat d'Espanya i el seu desmemebrament, convindràs amb mi que hi ha més possibilitats. I que la majoria de catalans no són en cap dels dos extrems. A això em referia.

Anònim ha dit...

La mostra d'una enquesta com la del CEO és esbiaixada i per poder fer una previsió de comportament electoral no serveix la resposta d'intenció de vot directe, cal analitzar moltes variables i projectar els resultats. Així és com es fan totes les enquestes decents, les del CIS, les dels partits, les dels mitjans de comunicació... Totes, menys les del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya

Ramon Bassas ha dit...

Jofre
vaja. I tu com interpretes aquests resultats?

Anònim ha dit...

El que diuen les dades és que ara votarien el PSC el 27,9% dels enquestats mentre que a les darreres eleccions al Parlament el van votar el 32,1%. O sigui que de cada cent persones que van votar socialista el 2006, 13 deixarien de fer-ho. Pel que fa a CiU, diuen que la van votar el 24,5% dels enquestats i que ara la votarien el 21,5%, o sigui que de cada cent vots en perdria 12, una mica menys que el PSC. Tenint en compte que a les eleccions del 2006 CiU va treure molts més vots que el PSC i que, segons l'enquesta del CEO, els socialistes baixen més que el convergents, com és que figura que ara els socialistes guanyen?

Ramon Bassas ha dit...

- Jofre
El record de vot no és lúnic que cal aplicar, no?

Anònim ha dit...

M'acabes de donar la raó, no m'esperava que fos tan fàcil convence't, és el CEO qui usa el record com a única variable explicativa.

Si vols fer-te una idea més precisa de la qualitat d'aquesta enquesta només cal que consultis els resultats de la pregunta 16d que figura que explica com s'informa la gent de temes polítics per internet. El resultat no té res a veure amb les dades d'ús real ni amb els resultats d'estudis seriosos com l'EGM. Hi apareixen webs irrellevants i, curiosament, no hi apareix la web de l'AVUI, l'AVUI.cat, que segons tots els indicadors ha experimentat un creixement formidable. Si, segons l'enquesta del CEO, hi ha més catalans que s'informen de política a través de la web Meneame.net que no pas per mitjà de la web de l'AVUI, no és estrany que després diguin que el que puja baixa i que el que baixa puja.

Ramon Bassas ha dit...

- Jofre,
Bé, ja en parlaré amb Gabi, si s'escau. En tot cas, les dades del baròmetre es comparen entrre elles i, per tant, les tendències són homogènies

Anònim ha dit...

En tot cas queda clar que no vols entendre res.

Ramon Bassas ha dit...

- Jofre,
No. És que no dono per més