dilluns, de desembre 14, 2009

Cors religiosos a Mataró

No us passa que teniu més idees que temps (i potser ganes) de fer-les? A mi em passa sovint, i com que sóc una mica pesat, vaig repetint "jo faria..." a veure si li faig dentetes a algú i se m'avança. La idea que em ronda pel cap que avui us vull explicar consisteix en organitzar un concert, o una missa, amb totes les corals amateurs que es dediquen, de forma habitual o esporàdica, a cantar a les misses de la meva ciutat, Mataró.
:
La idea se'm va acudir perquè tinc costum d'anar a diverses celebracions eucarístiques per variats motius (festes de la parròquia, diades assenyalades, germandats que hi fan algun acte, etc.) i veig que hi ha poca visibilitat, algunes perles molt amagades, una manera molt atractiva i curiosa d'expressar la fe, molta varietat, etc...
:
Primer hi hauria els cors d'algunes comunitats de religiosos o religioses, que no sé si s'hi avindrien. Després, corals de les parròquies, almenys les de dues, que són les que coneixo, que són integrades per parroquians (més aviat dones). Després hi hauria altres corals efímeres, com un grup de senegalesos que un cop al mes canten a Maria Auxiliadora però que alguna vegada he vist a Sant Pau. També hi ha alguns grups de cants religiosos que ignoro si mai intervenen en cap eucaristia, com el Grup de Gregorià que assaja a sant Josep. Caldria afegir-hi grups més esporàdics o estables, amb alguns solistes, que animen els cants en algunes comunitats, especialment escolars (que entranyablement anomeno kumbaiàs). Finalment, caldria tenir en compte uns quants cors rocieros, o el dels murcians, que també intervenenen en determinades celebracions eucarístiques. Ja no sé si hi entrarien corals especialitzades en cant religiós però que no participen en cap acte religiós, com el cor Gospel Sons, ni tampoc les corals mataronines amb ampli repertori religiós. No sé si me'n deixo cap. Fes el que es fes, especialment si es pot fer un cop l'any, podria convidar-se un grup de fora, com ara la coral Irini, que ha vingut un parell de vegades en un any a Mataró per cantar en una missa de ritu bizantí.
:
El format, ja ho he dit, no el sabria concretar. El d'una missa permetria que cadascú en fes un tros, i quedaria molt eclèctic. Però li donaria molt de sentit. El moment per fer-ho podria ser per Santa Cecília (Missa de santa Cecília), patrona de la música. El d'un acte o festival permet també fer entrar en joc altres elements, com l'econòmic (per manteniment o obres del patrimoni religiós local, o per una col·lecta), la participació de cors religiosos d'altres confessions -si n'hi hagués-, o l'accés més laic, en diàleg amb un món que s'allunya del fet religiós -sembla- però que li atrau tant alguns dels elements que la religió resol, i que ho fa sovint a través del cant.
:
Algú s'hi anima?
:
Foto: De la pel·lícula Sister Act (1992).
: