dimecres, de desembre 02, 2009

Leocàdia, a reveure.

:
Aquest matí ha mort la Leocàdia Bellavista, als 104 anys. Quan en va fer cent vaig dir-ne el següent, en aquest bloc:
:
Avui hem fet una visita a la companya Leocàdia Bellavista amb motiu del seu centenari. Ha estat una visita molt agradable, allà ens hi hem trobat veïns del barri, el seu germà, una rua de persones que passaven a felicitar-la. Li hem portat un ram de flors, unes cartes de felicitació del President Maragall, del Primer Secretari José Montilla i de l'Alcalde Joan Antoni Baron.
:
La seva
biografia és impressionant. L'he tingut molt present en la visita, davant aquella dona tan forta i àgil, malgrat l'edat i la seva aparença fràgil. Va mostrar una gran valentia i coratge quan, sortint de la presó, va ajudar altres persones que encara hi eren perquè sortissin. Tota la vida ha lluitat, i la major part d'ella d'amagat. Això que ara ens sembla tan fàcil, la llibertat i la democràcia (m'ha dit vàries vegades que ja s'està preparant per anar a votar el dia 20), ella ho ha tingut vedat i ara ho aprecia com l'or. Hi ha lluitat amb fermesa, desafiant els pitjors anys de la dictadura. I els seus, la vella classe obrera de Mataró de la qual en sorgí el més genuí socialisme, l'aprecien i l'estimen. Tenim la sort de comptar encara avui amb aquests testimonis i la seva lucidesa. I els dirigents d'avui només podem descobrir-nos amb humilitat davant tota la seva experiència, desitjant que, quan siguem vellets, ens assemblem ni que sigui una mica a persones com la Leocàdia. I a la seva saviesa.
:
Any rera any, i de tant en tant, una bona colla de militants anàvem a veure-la i sempre ens sorprenia la seva lucidesa i vitalitat. Jo n'estic molt orgullós d'haver-la tingut entre els companys del Partit, molt content de les peripècies que ens explicava del seu pas per la història, i sento que se'ns en va -de nou- una gran persona. Per cert, hauria fet el sant la setmana que ve i l'aniversari el proper mes de febrer (105!!). De ben segur que s'espera retrobar amb el seu marit que tant s'estimava i recordava, una altra de les característiques que sempre em sorprenia.
:
Activa militant socialista durant la República i la Guerra, Bellavista fou empresonada a la postgerra i, després, mantingué viva la memòria del socialisme durant els anys de la Dictadura. L'octubre de 2003 el PSC de Mataró la va homenatjar per la seva llarga trajectòria política i sindical, i en el seu 99è aniversari rebé també l'homenatge del seu club, el RCD Espanyol, al camp.
:
La companya Leocàdia Bellavista serà acomiadada al funeral que tindrà lloc demà dijous dia 3 de desembre, a les 4 de al tarda, a l'ermita de Sant Simó. Allà ens hi veurem. Mentre tant, us deixo uns enllaços.
:

:
Fotos: capgros.com i arxiu PSC.
: