diumenge, de desembre 27, 2009

Reforçar la catalanitat

Recupero aui un article al diari Avui que em va passar per alt el seu dia (quan vaig fer-ne 41), de Raimon Ribera. En ell exposa, crec jo, quin és l'error de l'independentisme vers el catalanisme (i vers el propi projecte d'independència, si aquest fos seriós, projecte en el qual Ribera diu creure) i quines haurien de ser les claus per fer créixer el sentiment de catalanitat entre la població. "Determinats gestos independentistes ens poden deixar molt engrescats i satisfets, però no comporten cap avenç vers la independència", creu, "ens pot allunyar d'aquells a qui volem incorporar a la catalanitat, d'aquells que de moment no se senten catalans. Pot ajudar a crear un mur entre "els catalans" i els que no ho són. Pot afavorir que s'identifiqui la pertinença a la catalanitat amb independentisme. "Només els independentistes són veritables catalans, només ells són purs i bons catalans" és un arriscat clixé que pot ser assumit tant des d'una banda com des de l'altra".
:
La radicalització front a l'aigualiment de la catalanitat, o afirmar que "Espanya ens maltracta" creu que són impediments per fer créixer la catalanitat i esdevindria, així, el principal enemic d'un independentisme seriós. Creu que, més que proclames, fins i tot més que arguments racionals, cal oferir al país "un impacte emocional que no passa per parlar de Catalunya i les seves bondats, sinó per oferir experiències vitals, experiències relacionals, experiències culturals d'alta intensitat i alta qualitat que puguin ser associades amb la catalanitat".
:
I acaba amb una recomanació que jo faria extensiva al conjunt del catalanisme, i no tan sols a l'independentisme: "No podem oferir un producte acabat, predefinit, que s'accepta en bloc o es rebutja: es tracta d'oferir realment la possibilitat de crear plegats un projecte de construcció nacional. Un projecte que hereta una història, una tradició, per recrear-la en el present i projectar-la al futur, tenint en compte les característiques del nostre món i les qualitats i preferències de tots els que participem en la construcció del projecte."
:
Us recomano també l'entrada al seu bloc que duia per títol Referèndums, amb tesis similars.
:
Publica un comentari a l'entrada