dilluns, de juliol 27, 2009

Les Santes cada dia (4)

Un dels actes més insòlits de la festa de Les Santes és, segurament, la visita que fan els gegants i el conjunt de figures a la residència de Sant Josep, un centre on hi viuen persones d'avançada edat que no poden ser a casa seva. L'edifici principal és d'estil modernista, d'inicis del segle XX, obra d'Eduard Ferrés i Puig. Fa uns anys va ampliar-se i modernitzar-se i és, així, un dels equipaments més bells que hi ha al centre de la ciutat. De manera que bellesa i vellesa no estiguin renyits, i que fer-se gran (i sortir del mercat utilitarista en què s'ha convertit la vida activa) tampoc ho estigui de ser ben al centre i ben visible.
:
Al davant, hi ha un pati preciós que encercla els edificis on hi ha l'Institut Municipal d'Acció Cultural, obra de Puig i Cadafalch, i el darrere de la Parròquia de sant Josep i a Casa Mare de les Missioneres de la Immaculada Concepció. A aquell pati hi acudeix la comitiva festiva a ballar sardanes, seguint amb el sincretisme mataroní amb què es basa (com hem vist ja aquests darrers dies) l'imaginari modern de la festa local (fet que es reprodueix per Setmana Santa, a les festes de barri....). La gent gran que probablement no podrà viure res més de la festa, al mateix pati dels que l'organitzen i al costat d'un dels nuclis al voltant del qual va créixer la ciutat barroca i, després, la ciutat industrial del segle XIX: força congregacions religioses, almenys a Mataró, tenen la seva raó d'instal·lar-s'hi a causa dels nous paradigmes socials i les contradiccions que hi anaven associades de la societat industrial decimonònica.
:
A la nit, ja veureu, hi ha força ofertes. Serà el dia de Sant Cugat (del qual foren deixebles les santes mataronines, segons la tradició) i això s'ha de notar. Els maldestres ballarins acudirem, segurament, al ball de Requisits. I, si el cos aguanta, tindrem el tercer 'No n'hi ha prou'... Aparteu les criatures.
:
Ara, de moment, anirem a veure els focs. Glòria a les Santes.
:
Recomanacions del dimarts 28 de juliol
:
XXXI Cursa Popular Les Santes 09.30 h / Parc Central
Anada a la Residència Sant Josep 11.00 h / Des de l’Ajuntament
Espai de circ Parc Central 18.00 h: EntreSorts 19.00 h: Chez Leandre 19.00 h: Nova vida amb Josep i Maria 21.00 h: Circo de la Sombra 23.00 h: EntreSorts 01.00 h: Nova vida amb Josep i Maria
Teatre: El joc dels idiotes 22.00 h / Teatre Monumental
Requisits de Festa Major 23.00 h / Plaça de Santa Anna
No n’hi ha prou! Tot seguit / Davant de l’Ajuntament
:

2 comentaris:

burxeta ha dit...

Eamon: Em sembla que et vaig demanar si seria possible trobar la gravació de la Missa de les Santes, de Mataró. M'agradaria i t'ho agrairia molt. Quim Pla, el Burxeta.

Ramon Bassas ha dit...

Quim,
Sí que m'ho vas demanar. Jo trucaria a Que a Televisió de Mataró (C. Colon 64) tel. 937551112 i preguntar si et poden facilitar una còpia.