dijous, d’abril 13, 2006

Peus nets | República

Peus nets
:
Recorro, de nou, a John Coplans, amb aquest Self Portrait (Feet, five panels) (EUA, 1988), per il·lustrar el símbol dels peus recent nets, que froma part d'aquest conjunt de símbols de Setmana Santa. Ja sabeu, després d'elogiar la donació i la tendresa, avui es capgira tot i, qui vulgui ser realment feliç, s'ha de convertir el mateix en donació i tendresa, com es transmet en els textos i la litúrgia de Dijous Sant.
:
Em vaig casar avui fa exactament onze anys un Dijous Sant i la millor manera de celebrar-ho, potser, seria recordar aquesta inversió, aquest capgirament que consisteix en aprendre que la millor manera de rebre és donar-se. "Aprendre per saber-se desprendre, vet aquí el vell secret". Em queda encara molt camí, per això, torno a necessitar els peus.
:
República
:
Demà fa setanta-cinc anys de la proclamació de la II República espanyola. El digital capgros.com publica un article sobre aquest període a Mataró i un altre sobre el moment de la proclamació (vegeu la foto, de R. Estapé /Museu Arxiu de Santa Maria - Mataró).
:
L'Ajuntament de Mataró ha decidit retre homenatge a aquesta excepció democràtica que visqué el nostre país en un període marcat per les dictadures. Demà mateix, per exemple, una bandera republicana saludarà els vianants. Al migdia, un grup de ciutadans homenatjaran també les Brigades Internacionals. Vam intentar que tant CiU com el PP se sumessin a la resolució aprovada, però ni tan sols van fer cap proposta d'esmena. El discurs de l'oposició al Ple demostrava que, potser, setanta-cinc anys encara deuen ser massa pocs (o, potser, que alguns es pensen que encara som a la transició), i era trufat d'algunes ambivalències, d'algunes dosis de revisionisme (Pío Moa ha fet mal) i d'una incomoditat incomprensible. Homenatjar un període democràtic, amb els errors inclosos, no hauria de ser cap problema per la dreta. Crec que haurien d'haver recapacitat.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs, felicitats a tots dos, i per molt anys.

Ramon Bassas ha dit...

Gràcies!!

Pedro ha dit...

Ramon, es defineix CiU com a partit de dretes? Perquè no entenc perquè els hi dius.

Ramon Bassas ha dit...

Pedro,
Bé, jo veig que la gent de dretes el vota i, en l'espectre polític (eix dreta-esquerra), no el veig pas a l'esquerra, no?