dimarts, de maig 09, 2006

Juliana | Editorial | Que les coses apareixin

Confessions pingüines
:
Enric Juliana diu unes quantes coses molt interessants a l'entrevista que publicava el suplement Presència d'El Punt aquest diumenge. El subdirector de La Vanguardia i autor d'un llibre d'obligada lectura (en sèrio, és molt recomanable), ens fa un resum molt interessant sobre el que pensa de l'actualitat, d'Itàlia, de França, de l'Església, de la seva evolució personal, etcètera. Aquí van unes quantes perles:
  • "Al món contemporani, l'estat i la nació estan deixant d'anar de bracet. No és que s'hagin divorciat, però ja no són aquella parella tan ben abinguda, sustentada en la doctrina de l'autodeterminació dels pobles"
  • "Els catalans organitzem l'agressivitat d'una altra manera; d'una manera una mica siciliana, illa que per cert fou nostra durant una temporada. Als catalans ens costa atacar de cara, i això xoca altres psicologies hispàniques -per exemple, la castellana- molt més frontals. però l'astúcia catalana també pot ser verinosa i conduir a atzucacs. L'actual fase desaforada de la murrieria política a catalunya, penso que és nociva".
  • "Encara hi ha qui creu que interessar-se per la religió i pel poder religiós és una actiutud reaccionària! Que no veuen que el fet religiós està tornant! La religió torna, però hi ha encara una cosa més inquietant, tornen les pseudoreligions."
  • "Parlo del catolicisme difús (...) per descriure el quepenso que és una singularitat espanyola: Espanya és un país de mentalitat catòlica que no va a missa i obeeix poc, molt poc, els dictats dels bisbes i el sant Pare. (...) Però la mentalitat de fons, l'humus cultural espanyol i català, continua sent catòlic. (...) Fixa't en la darrer apel·lícula d'Almodóvar, Volver, és un film amb rerefons catòlic. Una pel·lícula que parla de la compassió. Almodóvar és anticlerical, però en el seu cinema hi ha molt catolicisme difús".
  • "El que hauria de fer Catalunya és ploriquejar menys. Amb el nou Estatut, Catalunya esdevé la regió europea amb més perfil pol´ñitic: molt més que Escòcia, Gal·les , Baviera i no digem les regions franceses o italianes"
  • "En què consisteix el mal francès? Doncs en la conspiració política permanent (el tripartit a la parisenca) i la societat sac de gemecs que diu no a tot el que significa canvi. Crec que un ramal del catalanisme comença a estar malalt de malenconia i ressentiment. I aquests dos elements, abrrejats, són perillosos".
Les coses al seu lloc
:
L'editorial de capgros.com d'avui posa, crec, les coses al seu lloc amb motiu de l'aprofitament polític que alguns han volgut fer dels fets de la manifestació no autoritzada de dissabte, enlloc de fer costat a la professionalitat policial (que va evitar mals majors i que permet fer un bon atestat) i no errar el bàndol, com exemplarment van fer els grups municipals mataronins. L'escrit periodístic acaba dient: "L'actitud responsable de la Junta de portaveus (...) i per tant del PP de Mataró, contrasta amb la utilització mediàtica que han fet alguns líders del PP i alguns mitjans de Madrid, que han provat irresponsablement de distorsionar la realitat i presentar-se com a úniques víctimes dels esdeveniments".
:
Escriure - VII
:
escribir
para confundir las palabras
y que las cosas aparezcan
:
Chantal Maillard, fragment d'"Escribir", a Matar a Platón, Ed. Tusquets, Barcelona, 2004, p. 81.
Il·lustració: Antonio López, El aparador (1965-1966).
:

3 comentaris:

Pedro ha dit...

"regió europea amb més perfil pol´ñitic"
Li he sentit dir aixo desenes de vegades. Que vagi a Euskadi i parengui que es el perfil politic. A part que mai he entes que te a veure Espanya amb Yoguslavia i per tant a que ve aixo dels pinguins.

Joan Safont ha dit...

Jo no entenc encara l'obsessió d'en Juliana amb això dels pingüins... però si aquí fa més aviat caloreta!

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro i Joan,
Us recomano que llegiu el llibre, això dels pingüins és una simple anècdota per mostrar la seva perplexitat. El cert és que l'estatut situarà Catalunya en un molt bon lloc a nivell europeu, amb una capacitat d'autogovern inaudita.