diumenge, de gener 28, 2007

Escriure bé | Cent mil | Ombres i esperits

Escriure bé
:
nom
:
Escriure bé deu consistir en que l'estil no es noti, ni la impostació narcisista s'apoderi d'una idea de manera que la idea, senzillament, es submergeixi en l'oblit, en la inanició. D'això tracta el molt recomanable (com sempre) article de Javier Cercas a El País Semanal d'avui, que s'adreça al lector que troba plaer en l'epidermis tatuada, diem-ne, que tapa la pell nerviüda i carnal de la veritat (ja hi som, jo també fent el plasta). "Este lector", diu, "olvida que la frase “los eventos consuetudinarios que acontecen en la rúa” no es literatura, mientras que sí lo es la frase “lo que pasa en la calle”; olvida que lo que persigue la literatura no es la belleza, sino la verdad, suponiendo que ambas cosas no sean la misma; olvida que lo que suena a literatura no es nunca literatura, porque escribir bien es lo contrario de escribir frases bonitas y porque el arte verdadero es el que oculta el artificio (o, como reza el precepto latino: “Ars est celare artem”); olvida, en fin, que hay que arrancar a correr cuando a un escritor se le califica de “estilista”, término que es casi siempre sinónimo de inanidad o de palabrería (o de las dos cosas a la vez), porque el estilo verdadero linda casi siempre con la ausencia de estilo".
:
Cent mil
:
Segurament avui arribem a les 100 mil planes servides, amb més de vuitanta mil visites, a aquest bloc, almenys des que ho compto (24 d'octbre de 2004). Molt més del que mai podria imaginar, us ho ben asseguro. En fi, tinc l'ego completament assedegat.
:
Com a regal, El Periódico publica una enquesta que confirma la millora de les expectatives del PSC, que mostra els ciutadans a l'expectativa respecte a l'actual Govern (encara amb força desconfiança, però) i que dóna empat a les valoracions Mas/Montilla.
:
Dues ciutats - VII
:
Vi que además de la realidad empírica, trivial, existe el reino de la imaginación que, en el fondo, es el mundo palpable, visible y oliente enriquecido con innumerables huestes de sombras y espíritus.
:
Adam Zagajewski, Dos ciudades, Ed. Acantilado, Barcelona, 2006, p. 75.
Il·lustració: William Blake, Pity, c. 1795, Tate Gallery, Londres.
:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona aquesta de considerar regals les enquestes del Periódico!

Ramon Bassas ha dit...

Ferran
És que no sabia com lligar-ho...