dimarts, de gener 09, 2007

La innocència | El conill de Rajoy

La innocència
:
Diu avui Jaume Sisa a El País: "Tenía 26 o 27 y era inocente, mientras que ahora estoy estudiando para volver a serlo". Foto: Mercel·lí Sàenz.
:
El conill de Rajoy
:
Com recordava avui Enric Sopena a ElPlural.com, l'aleshores ministre Mariano Rajoy va qualificar com a “el último conejo que se ha sacado el señor Zapatero de su chistera” l'oferta que aquest va fer, des de l'oposició, per un pacte d'estat contra el terrorisme, poc després de l'assassinat d'Ernest Lluch.
:
El primer que cal dir és que el Pacte, que es va signar poc després de l'exabrupte de Rajoy, ha estat un molt bon instrument, malgrat les seves mancances i limitacions (una d'elles, que no hagi estat ampliat a les altres forces democràtiques). Eta, també malgrat tot, ha estat més debilitada que mai, el seu entorn ha deixat de finançar-se amb fons públics, l'honor de les víctimes restituït, els ciutadans bascos més emparats en l'exercici de les seves llibertats... I, això sí, fins que van canviar els papers entre Zapatero i Rajoy (malgrat els compromisos d'investidura del socialista), amb una gran unitat d'acció entre les dues principals forces polítiques, talment com ho havia estat en l'anterior treva i el seu fracàs, en temps d'Aznar. Vaig defensar aleshores el Pacte per les Llibertats i encara crec que ha estat un dels millors instruments polítics en la lluita antiterrorista. (Foto: http://www.elsemanaldigital.com)
:
Però el 2000 no és el 2006, com deia ahir la Vicepresidenta Fernández de la Vega. Entre d'altres coses, gràcies al propi Pacte i, si voleu, gràcies també a l'acció policial i política contra la banda dels governs d'Aznar. De manera que aquest nou horitzó precisa de nous instruments polítics que, sense negar els anteriors, facin alguna cosa més. Per exemple: que reforcin l'Estat de Dret davant la banda i les seves activitats (molt bé les detencions d'avui a França), que ampliïn el front polític del cantó dels demòcrates, que siguin determinants en prendre la iniciativa política per la finalització de l'activitat armada d'Eta (vegeu l'inclassificable comunicat d'avui), etcètera... I amb discreció. Serà possible amb el Rajoy que ha mostrat una gran visió política amb "los hilillos" del Presitige o amb "el conejo y la chistera" amb el Pacte Antiterrorista?
:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ramon, l'adreça d'en Romuald Grané ha variat; ara és:
http://romualdgranevilaseca.blogspot.com/

Ramon Bassas ha dit...

Jordi
Gràcies, ja he fet el canvi.
Una abraçada