diumenge, de desembre 23, 2007

Antropocentrisme | Llull a Uzbekistan?

En defensa de l'antropocentrisme
:
L'altre dia, en un debat polític, algú defensava la seva opció dient que estava contra l'antropocentrisme. Vaig parar atenció. D'una banda, creia que els corrents teocèntrics (ara geocèntrics, potser) no els teníem tan a prop, que les ideologies que s'allunyen de l'humanisme havien passat feliçment de moda o que, ves a saber, se'ns anunciaria que hi ha algun altre motiu per col·locar al centre del món que no sigui l'espècie humana (venint d'humans, és clar, els lloros ja m'imagino què pensen).
:
Però no és broma. No fa pas massa, les Idees eren superiors a les persones. Encara cueja ideologia d'aquesta. Em posa molt neguitós, per exemple, quan als partits diem que 'el que compta és el projecte i no les persones', en el moment que algú plega o és cessat. Jo crec que és just a l'inrevés. Crec que val la pena apartar les idees si és en joc la vida o la dignitat de les persones, per exemple. Justament, el que jo criticaria de l'antropocentrisme és aquesta tendència que ha tingut a substituir aquest ésser fràgil i contradictori, mig animal mig raó, per una mena d'idealització d'ell mateix, que sovint acaba amb l'abstracció. L'altra crítica que es fa contraposa la natura, o la Terra i el seu destí, al de la civilització que ho posa en risc. Crec que la protecció ambiental i la supervivència de la Terra no s'ha de contraposar pas a l'espècie: aquesta n'és un producte inalienable. És per l'Home que hem de salvar la Terra. Som l'única espècie que ho sap, de fet.
:
Ara, una mica de Nadal, per posar un exemple. Una de les coses que més m'agrada del cristianisme, potser l'única que li dóna sentit, és precisament que posa al centre del món l'espècie humana concretada en cada un dels seus éssers. És el que, amb el llenguatge simbòlic, se n'ha dit: Déu es fa Home i habita entre nosaltres (exactament el que celebrem aquests dies). Déu, la Idea, allò Abstracte, el Futur alliberador, La Llum que salva (en fi, tota la capacitat que vulgueu de donar nom a l'innombrable, tota la capacitat humana per imaginar l'estadi de perfecció o de plenitud) no és sinó a través de cadascú de nosaltres i de la resta de persones. I és nosaltres, se'ns ha fet, ens ha fet. Com diu Josep Lligadas al darrer Foc Nou, qualsevol religió parla de Déu, és a la recerca d'aquest fet transcendent... però cap com la cristiana concreta en nosaltres allò que és Déu. I que, continua, de no ser així, enlloc de ser d'una altra religió, si no fóssim cristians seríem potser ateus o agnòstics, els altres fills d'aquest antropocentrisme denostat.
Llull a Uzbekistan?
:
La sospita del pas de Ramon Llull per la ciutat de Termez, l'actual Uzbekistan, i la font de possible inspiració per alguna de les seves obres, retorna avui l'interès per aquest savi de fa vuit-cents anys en forma d'una campanya arqueològica catalana. I qui sap si també per aquesta oblidada república exsoviètica amb qui els catalans ja tenim una excusa per acostar-nos-hi. Llull, el globalitzador del saber, el conqueridor amb l'única arma de la raó ('Sarraïns seran batejat, / tartres, jueus e mant errat / per lo saber que Déus m'ha dat' *). M'encanta Llull i em sedueixen els països que foren dominats pels perses, no em feu dir per què. A veure en què es concreta.
:
* Cant de Ramon, 34-36. Il·lustració: Detall de la miniatura 4 del Breviculum.
:

20 comentaris:

cinto amat ha dit...

Emmanuel. Bon Nadal !!

Napoleón Bonaparte ha dit...

¿Donde estaríamos sin antropocentrismo?.

¿Donde están quienes no lo "procesan"?

Un debate interesante

Bon Nadal, Ramón.

Un saludo

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Ramon Bassas ha dit...

- Cinto i Napoleón,
Igualment. Bon Nadal.

- Anònim,
He hagut d'esborrar el que havies escrit, ho sento (no ho acostumo a fer). El seu contingut feia acusacions sense proves.

L'ALMOGÀVER DE L'HAVANA ha dit...

Bon Nadal Ramon, et dessitjo un gran any a títol personal i familiar, a nivell polític són figues d'un altre paner, je, je...

Una abraçada

David

musicbcn ha dit...

Bon nadal d'un ateu practicant a qui li agrada fer pessebres!!!
Ai... incoherent que és un!

Anònim ha dit...

En la pàgina WEB de la FAVM es publica avui un comunicat on se't acusa d'algunes qüestions molt greus. Aquest missatge no ho esborraràs com l'anterior? Solament informa del contingut d'una altra pàgina.

Ramon Bassas ha dit...

- David i Joan,
Bon Nadal... un dia que els que tenim alguna diferència sabem celebrar el que és copmú.

- Anònim,
No, aquest no. Tan sols cal dir que en un Estat de Dret les acusacions s'han de provar.

Unknown ha dit...

Ramon:

BON NADAL i Bones Festes (que encara en queden unes quantes).
Espero poder quedar una estona amb tu, el dia que puguis. A vegades, davant d'un bon cafè o un bon te, es poden dir i explicar coses molt interesants

TONI

Dessmond ha dit...

Per variar molt interessant el teu post. Però el que vull, en realitat, és desitjarte Molt Bona Nadal i millor any 2008! Molt d'Anys des de Palma!

Ramon Bassas ha dit...

- Toni,
Quan vulguis, quedem. Una abraçada i feliç Nadal.

- Dessmond,
Quina enveja... Bon Nadal.

Anònim ha dit...

Bon, Nadal

Només dir que és un plaer, sempre, llegir-te.

Una abraçada!

Anònim ha dit...

Tot apunta que vares ser qui va ordenar directament registrar a l’Ajuntament, en concret a l’Edifici de Vidre, el manifest apòcrif suposadament signat per 6 presidents veïnals.
És cert?
El document no reunia cap dels requisits mínims que ha de complir un full d’aquestes característiques que ha d’entrar-se a registre, com ara anar signat, i amb el DNI i noms complets dels signants, així com la manera de contactar amb aquests.
Tot apunta que l'instigador va incórrer en diversos delictes, ja que va usar noms d’altres persones sense ni tan sols informar-los de que registraria aquest manifest.
EN SAPS RES?
Diuen que vares obligar a un funcionari a segellar-lo sense que es complissin els mínims necessaris.
Hi vas tenir res a veure?
Perque si fos així hauries utilitzat un servei ciutadà en benefici propi i del govern que dirigeixes. O no?
També és incorrecte dir que vas córrer a incloure aquest document al dossier de premsa que es va repartir als mitjans en la presentació del projecte de trasllat de la fàbrica de Can Fàbregas, així com en diverses reunions municipals?.
POTS RESPONDRE A TOT AIXÒ, Sr. BASSAS?

(He intentat ser respectuós ... I et demanaria que si tens coneixements de qui va ordenar tant desastrosa actuació ho facis públic en nom de la "dignitat" política que tant sovint abanderes.)

Ramon Bassas ha dit...

- Albert,
També a tu, i per molts anys. Bon Nadal.

- Anònim,
Si he fet cap delicte, et suggereixo que ho denunciïs formalment.

ELO ha dit...

Enlloc de defensar-te sol·licitant que es presentin acusacions formals en contra teva podries respondre a les preguntes que se't fan:

TENIES CONEIXEMENT DEL MANIFEST ABANS D'ENTRAR PEL REGISTRE?

VAS CORRER A INCLOURE AQUEST APOCRIF EN EL DOSSIER ESMENTAT?

Si realment en vas estar al marge i tot són "simples coincidències, no t'hauria de costar gens ni mica de negar-ho i no amagar-te rera els "legalismes burocràtics" amb els que t'han sovint et mous.

Ramon Bassas ha dit...

- Elo,
Disculpa, no són 'legalismes burocràtics', és senzilament que el temps de la Inquisició ja ha passat. Ara tot acusat té dret a garanties. Només demano que es respectin. Entrre elles, la càrrega de la prova.

ELO ha dit...

Segueixes donant voltes.
Ho intento de nou:

Vas parlar amb el missatger que va entrar l'apòcrif al registre abans de que ho fés?
Hi ha registre de les trucades telefòniques que vares fer en les hores prèvies?
Saps d'on va sortir els redactat del manifest? (Tot apunta que cap dels sotasignants hauria pogut subscriure aquell text en els termes en que fou presentat sense el corresponent "assessorament" del partit al qual se suposa que es deuen i del qual tu en saps alguna cosa de la gestió diària. Per tant qui t'acusa no ho fa en funció de la teva condició de regidor sinò pel de la teva gestió al si del partit.)

Pots callat i seguir demanant proves, estàs en el teu dret, només faltaria. però més enllà del dret hi ha d'altres valors, alguns d'ells molt propers a l'ètica i la moral que ratllen coincidentment amb els valors de la fe que dius professar i aquesta demanda no és inquisitòria.

De totes maneres, gràcies per haver-me donat aquesta oportunitat d'expressar les sensacions que generes en una part dels teus administrats.

Sort, i Bon Nadal!

Ramon Bassas ha dit...

- Elo,

Disculpa, però aquest interrogatori és just el que jo trobo immoral. Serà que tu i jo tenim maneres diferents d'entendre què vol dir, això de la moral. Tampoc sé massa què hi pinta aquí la fe. Serà cert que torna la Inquisició?

musicbcn ha dit...

ramon, només dir-te que el tal ELO s'ha dedicat a escampar el comentari que tens al teu bloc pertot, fins i tot al bloc de la Vallesfera (www.vallesfera.org)... en fi... en un estat de dret i haver d'escoltar segons quines acusacions... allò del calumnia que algo queda... ah, que no és una calúmnia? demostra-ho! o no? la càrrega de la prova, tal com dius, en un cas com aquest recau sempre a qui acusa, només faltaria! bones festes! Ens veiem a la catosfera

Ramon Bassas ha dit...

Músic,
Sí, ja veus; són coses que passen... Molt bones festes i, sí senyor, ens veurem a les Jornades.