diumenge, de desembre 02, 2007

Pel dret a discrepar

Alguns em pregunten per quina raó no vaig anar a la manifestació d'ahir convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir, el mateix grup que va defensar el no a l'Estatut, secundada per bona part de les forces polítiques catalanes, inclosa CiU (?), però sense el suport de CCOO i UGT (per cert, llegiu aquest interessant post de Pepe Álvarez de fa uns dies). Em sembla, però, que ningú no m'hi va trobar a faltar, encara que és una bona manera d'interpel·lar-me. Vegem-ho amb quatre ratlles.
:
No hi vaig anar perquè crec que no ajuda gens a resoldre res. Perquè, posats a reclamar, m'agradaria reclamar la responsabilitat a CiU, que va acordar amb el PP el retall en la inversió en rodalies quan governava Aznar. I perquè no estic a favor del lema que la convocava (bé, si això del dret decidir vol dir independència, com em penso, si vol dir una altra cosa, aleshores sí que hi estaria d'acord). De fet, jo no sóc pas nacionalista, és a dir, no crec que l'arrel del conflicte polític sigui d'índole nacional... si no, com s'entén que un partit nacionalista com CiU donés suport a Aznar? De manera que no crec que sigui amb aquest remei que curarem els nostres mals. Respecto molt els qui ho pensen, però en discrepo i també en això deu consistir el dret a decidir, de veres... De fet, il·lustrativament, avui comentàvem uns quants que a la mani d'ahir hi havia ben poque banderes catalanes (mireu la foto), moltes de partit, és a dir, d'un projecte independentista (l'estelada), però poques de la nació. Això és el que té el nacionalisme, especialment quan pren la senda del sobiranisme, com es diu ara: que empetiteix i esborra la nació que diu defensar. (Foto: Efe / Albert Olivé)
:
Però tornem al tema. Alguns també em pregunten si hi havia cap directriu del PSC prohibint l'assistència de militants a la marxa i he de dir rotundament que no. Però, dit això, també crec que ha de manifestar que estic molt d'acord amb la posició presa per la direcció del meu Partit. Crec que és encertada i que recull el que pensa gairebé tothom amb qui parlo. Per exemple, Miquel Iceta, avui, abans d'emplaçar-nos a llegir el comunicat d'ahir del PSC, escriu que "Els socialistes catalans no ens hem adherit a la convocatòria de la manifestació per dos motius fonamentals: el primer, perquè no coincidim amb la reivindicació sobiranista dels convocants i, el segon, perquè considerem incompatible fer-nos responsables davant la ciutadania i, al mateix temps, convocar una manifestació de protesta. Com volem prestigiar la política si ningú no es fa responsable de res i els que tenen responsabilitats de govern convoquen manifestacions com si el problema no tingués res a veure amb ells? Això no vol dir que nosaltres no estiguem també emprenyats a causa de la crisi de les infraestructures. Com va dir el president de la Generalitat, també estem cabrejats, i molt, encara que no ens haguem afegit a aquesta manifestació". Crec que no es pot dir millor.
:

32 comentaris:

Toni Ros ha dit...

Millor callar que fer més el ridícul, home. Qualsevol intent de "justificació" no justificarà mai la vostra absència d'ahir. ¿Quina és la vostra Catalunya? ¿A qui representeu?

Toni Ros ha dit...

Per cert, a part d'atacar CiU i copiar comunicats de l'Iceta com a bon escolanet fidel, què més aporteu a aquest país, tret d'esvorancs?

Ramon Bassas ha dit...

Toni,
Aquesta mena d'insolència és la que us perd.
(x cert, a banda de copiar comunicats d'en Mir, insultar el president de la Generalitat i emocionar-te quan ho fas, què més aportes al país?)

Pedro ha dit...

Ramon, em sembla que lliçons d'insolència no en pots donar a ningú.

Repeteixo el que et vaig dir l'altre dia i que encara no has entès. Tu estàs al govern d'Espanya? Tu ets responsable del caos de rodalies? Tu ets responsable de la defenstració d'el Prat per part d'Aena? Tu ets responsable que el túnel de Vielha hagi acabat així?

Jo diria que la responsable és aquella ministra que tan defenses, al ministra partía-doblá. Jo diria que tu com a membre d'un ajuntament català tens dret i obligació a recalamar un bon servei a aquesta ministra que és del que es tractava. Entenc al no presència dels responsabels del desastre, el govern central, però la vostra no.

Napoleón Bonaparte ha dit...

Me he estado mirando este tema con calma (unos estaban antes en el gobierno y tienen culpa. Ahora otros, son culpables, etc). Debo decir que lo que afirma Pedro, lo suscribo al cien por cien. Me parece que si no estuviéramos a escasos días de unas elecciones generales, la postura del PSC sería otra.

Un saludo

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro i Napoleón,
És que això del 'dret a decidir' no em posa catxondo

Anònim ha dit...

Ja home, és que és molt millor que decidexin per tu, on vas a parar home! Jo que m'hi fixo sempre ho veig, quan, per exemple, Holanda ha de fer un túnel, s'aturen i diuen: "nosaltres no estem capacitats per fer-lo, serà millor preguntar-li als espanyols i de passada enviar-los els nostres impostos perquè se'n quedin la meitat i ens els tornin llavors". Oi que sembla una ximpleria? Doncs és el que acabes de dir.

Anònim ha dit...

No als del PSC no us posa catxondos el dret a decidir perque el PSOE us ha castrat.

Anònim ha dit...

Pel dret a discrepar dins els partits.
El PSC us heu convertit en una maquinària calculada per mantenir-vos al poder, amb la Sra. Alvarez rient-se de qui faci falta i vosaltres beneïnt el tema per ...."solidaritat".

Quina vergonya !!!!!!

L'Home Invisible ha dit...

Fantàstica, la lògica socialista d'aquest senyor. Si el nacionalisme empetiteix la nació, a leshores per la mateixa regla de tres el socialisme empetiteix la societat, o el que és millor, empetiteix i empobreix la classe treballadora. És per aquest motiu que el PSC no va assistir a la manifestació: perquè objectivament no representa els interessos de la classe treballadora d'aquest país.

Si el dret a decidir no us posa catxondos, aleshores què és el que us hi posa? Amb què trempeu, doncs? Amb la gestió pura i simple? Amb la subordinació? Amb l'avorriment? Amb el masoquisme "bien entendido"?

Eduard ha dit...

Portem 30 anys més els de transcisió esperant que l'estat ens busqui un encaix. L'acord que heu fet amb l'estat de l'estatutet és el màxim que se suposa que tindrem els propers 30 anys i tot i això el PP i el tribunal constitucional el retallaran amb lleis base i el tombaran.

No voleu veure la realitat. És normal, tothom és reticent per sortir de la caverna.

Però, saps realment perquè el PSC no es va afegir a una manifestació que vau fer independentista amb la vostra no presència?

Perquè nosaltres teníem clara la solució al problema: Independència. I vosaltres? La vostra solució és "ZP por favor, no nos trates muy mal".

És tot el que teniu per oferir. Un parell d'anys de bondat interessada sociata. Com a les olimpíades.

Tot just el necessari per tirar endavant un parell de legislatures i poder prorrogar els pressupostos de les Corts.

Si fossiu No nacionalistes, com en Maragall o en Sobrequés, arribaria un dia que dirieu: Noi, la veritat és que amb Castella no es pot anar enlloc. Fotem al camp.

Si no ho heu fet és perquè sou nacionalistes castellans. No per res més.

Creieu erròniament que Espanya existeix o existirà. No senyor. Espanya fa 300 anys que va deixar d'existir. El que existeix des llavors és Castella i colònies.

Anònim ha dit...

PP * PSOE (PSC) = ESPAÑA

L'ALMOGÀVER DE L'HAVANA ha dit...

He fet critica constructiva de les opinions que ha fet el Sr. Ramon Basses en nombrosses ocasions, però no crec que aixó inclogui la mala educació.
He llegit els comentaris que heu escrit i alguns em semblen si més no poc educats.
Comparteixo l'opinió que el PSC i en aquest bloc el Sr. Bassas s'equivoquen i fan reverències a Espanya, però respecto la seva opció com ell respecta la meva.
Moderar els comentaris sempre ajuda a tenir-hi més credibilitat.

elracodemataro.blogspot.com

David Morgades

esparver ha dit...

Ramon, a cadascú li posa catxondo el que li posa catxondo.
De tota manera el paperet que esteu fent com a partit amb el tema de la ministra i la RENFE és bastant galdós.
I entenc que com a partit ni hi anéssiu -tampoc hagés estat el més intel·ligent ni el més coherent- ni us hi adheríssiu.
De tota manera algun fet més enllà del que hi ha fins ara i alguna paraula més enllà d'acusar de desafecció al règim a TV3 -sincerament, us ho hauríeu de fer mirar- seria desitjable tingueu l'horitzó nacional que tingueu.
I una altra cosa, del dret a decidir és el dret a que no decideixin per nosaltres, poca cosa més.

Anònim ha dit...

l'autodeterminació no posa ni deixa de posar catxondo, simplement és un dret que un dia els espanyols haureu d'assumir que els catalans podem exercir. A tu el que et preocupa és que un dia deixem de formar part d'aquesta Espanya casposa que tan mal ens ha fet al llarg de la història, però que tu persisteixes en estimar-la tant!
Que mediocres que arribeu a ser la gent del psc-PSOE, quina poca personalitat! em temo que si no fos per la gran quantitat d'immigració que va arribar a Catalunya durant el franquisme en les properes eleccions no us menjaríeu un "roscu", però esclar, com que teniu el vot assegurat del cinturó de Barcelona, no cal que patiu! podeu fer-ho tan malament com vulgueu, podeu riure-us de nosaltres... que sempre tindreu el vot assegurat de l'espanuyolisme crònic!
Salut i autodeterminació!

Anònim ha dit...

Deixant a part el seguiment de la manifestació de dissabte, la pobre excusa de 6'900 milions no hi van anar em recorden massa aquelles excuses que utilitzàvem al col·legi: "Jo!, no s'hi val, aniràs a la senyo!!"
Trist, que els "representants del poble" facin ús d'aquestes excuses barates per justificar la seva postura. Amb el M.Hn. Pasqual Maragall com a mínim feien el paperot i demanaven, reclamaven i es queixaven al govern central, salvaven la papereta encara que tots sapiguessim que no en traurien res i que era per salvar aparences, és que actualment no fan ni això, el seu seguidisme fa l'efecte d'un sectarisme i que s'han convertit, no en un partit associat, si no en una trista fil·lial sense cap poder, una trista ombra que es dedica a comunicar decisions preses molt lluny, a una seu de partit a Madrid, ja no es sap si al carrer Ferraz o al carrer Genova.

Anònim ha dit...

El nacionalisme empetiteix la nació. Com no se m'havia acudit??? Sou uns genis, Psc!

Anònim ha dit...

A Catalunya existeix una majoria social que no té traducció parlamentària. Perquè de res més que de majoria social es pot parlar després de veure la gran quantitat de gent que va manifestar-se dissabte a Barcelona. Una gent que se sent molt més aprop els uns dels altres que no pas dels que a la mateixa hora es van quedar a casa deliberadament. Són aquests, els que es van quedar a casa, els que ho tenen encara més clar que nosaltres. Per això van fer pinya. Una pinya silenciosa i patètica que va des del PSC-PSOE al PP, passant per UGT, CCOO i Ciutadans, que va intentar boicotejar la manifestació (el PSC-PSOE, amb el seu ridícul manifest de vint-i-quatre hores abans) o silenciar-la (TV3, a partir de les ordres rebudes de José Zaragoza en aquest sentit).

RESET

Anònim ha dit...

Ramon,
el problema dels nacionalistes és que tenen una raconada que no els deixa veure la realitat del nostre país que és excel•lent, en majúscules EXCEL•LENT. El dret a decidir, sí, però per a tots: també per als que decidim que Catalunya en el marc democràtic de l'Estat espanyol globalment ens ha anat prou bé (i que en les eleccions, que és on la gent sèria decideix, i que cada vegada en som menys, sempre hem guanyat).

Si el sobiranisme no ha guanyat mai en el joc democràtic és perquè Catalunya realment funciona, en general vivim bé en l'actual estat espanyol, què cony. I estic fins els collons que quatre gats inflats, amb banderola i barretina fins el nas, vagin pixant beneït per aquí i per allà en nom de la santa espina.

M'estimo el país, i potser per això, tant de bo i que per molts anys la majoria decidim de formar part d'aquest projecte engrescador anomenat ESPANYA. (Ja està, sento haver-me embranzit cap el final).

Anònim ha dit...

RamÓn, así me guta,antes "partío que doblao".

Anònim ha dit...

me he olvidao la firma.

Maleni, con amor

vilapou ha dit...

Company Vladimir, que tens algun problema amb la bandera, la barretina i la Santa Espina?
Que també fan nosa? Que et fan vergonya?
Ai, ai, ai...

Anònim ha dit...

Tornem-hi!! Quina fixació amb CIU i el PP!!!

Sou els del PSC els que em decebeu. Que algú es colés a la manifestació per manipular-ne el significat no fa que jo personalment n'estigui en contra o a favor.

L'estelada no és bandera de cap partit, que jo sàpiga. En tot cas, que un altre la porti en una manifestació no implica que, si estic d'acord amb el lema (crec que el lema el sabem llegir tots) estigui d'acord amb la bandera en qüestió. Per què us agrada tant justificar-ho tot als polítics de manera incoherent? No vau fer lògica a l'escola?

Lamentable tot plegat. Que hi vagin els de CIU, el president Pujol... Lamentable que els sindicats no s'hi hagin volgut mullar, però ho respecto. També respecto que tu no hi hagis volgut anar (és el que m'esperava), però ho respecto no pas pels arguments que en dónes, que s'aguanten de manera francament precària.

Tant de bo algun dia algun polític s'atrevís a parlar clar.

Mentre la política estigui en mans dels partits polítics enlloc de les persones, estarem perduts.

No sé si m'entendràs la frase que escriuré a continuació, però no me l'estalviaré: "m'estimaré sempre la meva mare, però no per això deixaré de reconèixer que s'equivoca de vegades". D'això se'n diu ser valent. Tant de bo fossis prou valent per pensar per tu mateix, Ramon. Ho dic de bon rotllo, no pretenc faltar-te al respecte, i perdona'm si així ho interpretes (igual com faria jo amb ma mare) ;-).

Carles.

Ramon Bassas ha dit...

- A tots plegats:

M'és bastant complicat respondre tants missatges. Diria que alguns d'ells no han llegit el post, sinó el resum que n'ha fet Vilaweb, una mica esbiaixat. Per exemple, quan dic que 'el nacionalisme empetiteix la nació' em refereixo a una mena de tesi que vaig formular respecte la deriva sobiranista del nacionalisme català, especialment del moderat, i que vaig publicar fa uns dies.

O quan dic que 'el dret a decidir no em posa catxondo', segurament no es capta el context de resposta irònica. De fet, també mantinc la tesi que els catalans tenim més dret a decidir dins d'Espanya que fora. Almenys, ara votem a les Corts espanyoles. Crec que la independència mantindria la influència (massa ignorada) del 'Madrid' econòmic i financer però amb l'agreujant de no poder ni tan sols matisar-lo políticament. En fi. Si enlloc d'eslògans féssim reflexions, podríem parlar-ne a l'abast.

Reitero, finalment, que el PSC, que comparteix algunes de les reivindicacions de la mani, va fer bé de no anar-hi. L'enfoc independentista no és el nostre. No passa res, cadascú pensa el que pensa.

En tot cas, gràcies per visitar-me. A mi em va la marxa. Això sí que em posa catxondo. :)

Anònim ha dit...

Paio, no has respost a ben res. T'han deixat amb el cul al vent. No havia vist mai res tant exagerat com això que acabes de fer. És com si em diuen: "De quin color és el cotxe?" i jo dic: "Si". No te n'assebentes de ben res. Per això estàs al PSC (àlies PP).

Ramon Bassas ha dit...

- Pol
És que sóc molt limitadet, per això estic en el PSC, no en l'àlies.
Ara, si ens confons potser q t'ho facis mirar.

Anònim ha dit...

Sincerament no veig cap diferència entre aquests dos partits no democràtics puix estan a favor d'una constitució que té un article, el vuit, que advoca per el terrorisme contra el poble català. O no?

Va, tiu, deixa't d`hòsties. Accepta que si no fos perquè hi tens la família, el sou i els amics emmerdats plegaries ara mateix del partit anticatàlà aquest que se'n diu PSOE-c. No vegis les crítiques als del PSOE-c com una crítica cap a tu sinó una ajuda, t'estem dient que morim com a poble, estem demanant socors, estem demanant ajuda a tots aquells que tingueu principis. Estem demanat ésser, romandre, perviure, independència.

Ramon Bassas ha dit...

- Pol,
No, no és així. Tio, fes-te mirar.

Anònim ha dit...

No hi dedico més temps, és com parlar amb un nen, que està bé, però sol ser poc seriós.

Ramon Bassas ha dit...

Pol,
És que si el teu text era seriós, aleshores potser sí que m'estimo més que parlem com uns nens...

Anònim ha dit...

Ramon, no acabo d'entendre com és si en la major part d'àmbits de la vostra vida us creieu prou adult com per decidir de forma sobirana les coses (sempre pactant amb qui calgui, és clar), en l'àmbit polític estatal creieu que el millor és que algú altre, els espanyols ho facin pels catalans. No entenc què hi guanyem amb aquesta dependència. M'ho pots explicar? O me'n podries donar tres raons? Atentament,

Ramon Bassas ha dit...

- Robabruna,

En primer lloc, perquè els catalans ja ho hem decidit. Ho vam fer aprovant la Constitució i l'Estatut. Per moltes raons, els catalans prefereixen formar part d'Espanya (de l'espanya democràtica, és clar) que no formar-hi part.

En segon lloc, crec que ens va bé, com a catalans, participar en les decissions polítiques que afecten el conjunt d'Espanya, i també el conjunt d'Europa. Crec que, si no fos així, es podria donar una situació de dependència econòmica (compte: no tot s'acaba amb les balances fiscals) que no podríem contra-restar amb la vinculació democràtica.

I, en tercer lloc, perquè crec que el destí d'una nació no és sempre un estat propi. Aquesta és una idea que crec anacrònica, forjada al segle XVIII, definida al segle XIX i en crisi al segle XX. El segle on som, el de les fronteres difuses i el de les xarxes interdependents, crec que precisa de nacions fortes, sí, però no pas tancades ni 'resoltes' amb un estat com els dels segles anteriors.

ja tens tres raons.

Gràcies (i perdona'm que et tutegi, tu tb ho pots fer)