divendres, de febrer 01, 2008

Vida i mort | Amics al 'Signes'

Vida i mort
:
El darrer número de la revista Foc Nou dedica la portada i un extens article de Ramon Mª Nogués, de qui ja us he parlat alguna vegada, a resumir les aportacions que s'han fet al V Congrés de Cristianisme al segle XXI, celebrat sota el títol 'Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana'. Sota el meu punt de vista, els debats sobre els límits morals i ètics un cop descoberta la superació científica de límits 'naturals', hauran de tenir prioritat en els propers anys. Com una mena d'actualització del debat sobre les llums i la Il·lustració, caldrà distingir de nou entre el que es pot fer i el que cal fer. Tot t'és possible però no tot et convé, que deia sant Pau (1Co 6, 12).
:
Sovint, i ho hem vist aquests dies amb el debat sobre l'avortament, les posicions són massa ideològiques (per dir-ho amablement), massa clàssiques, massa centrades en el pes del prejudici. Bé pels que pensen que tot allò que l'ésser humà pot controlar és bo per naturalesa -i no es recorden de Hal- o bé pels que pensen que la llibertat és descontrol i ignoren que el mot ab-solut[isme] vol dir etimològicament 'sense cap lligam'.
:
Entre els cristians (que, de fet, ens volem comportar com a humans, no com cap altra cosa), el debat també és ben viu. I també hi ha posicions molt tancades. Les més visibles, les clàssiques propostes del Doctor No: no als anticonceptius, no a certa investigació genètica, no a l'eutanàsia... L'Evangeli, que no és ni pot ser una casuística sobre tots aquests temes, tampoc no pot substituir un tractat de genètica. I un tractat de genètica tampoc és un llibre sobre el capteniment humà. Per això, que se'n parli obertament, que no ens facin por els que titllen, que puguem pensar com a persones adultes, s'ha de celebrar d'entrada. I que es comencin a donar algunes respostes, a aclarir matisos, també és força bo. La matèria que tracten no és qualsevol cosa, la carn humana no és cap mercaderia. De manera que us convido a llegir-lo amb atenció.
:
Amics al Signes
:
Fa unes setmanes, va ser l'Eloi Aran. Diumenge passat, un zapping improvisat fa que em trobi amb en Quim Cervera, que ha coordinat una enquesta a les parròquies catalanes. I aquest diumenge, és entrevistat Josep Lligadas amb motiu d'haver obtingut el darrer Premi Joan Maragall amb un llibre sobre els cristians i la política, ves quin tema. Serà al programa Signes dels temps, al Canal 33 (diumenge 3, a les 10:15 h), que no és ben bé un programa sobre metereologia. Encara tots tres siguin amics meus, és recomanable del tot.
:
Publica un comentari a l'entrada