diumenge, d’octubre 11, 2009

Joves sexualitzades

:
Amb aquest títol publicava el mes d'agost a La Vanguardia (al bloc, el dia 28 -més complet-, al diari, el dia 5) un interessant article de Doctora Xaro Sànchez, de l'Hospital de Mataró (ella és també l'autora d'aquest collage), en el que es fa ressò de l'advertiments de molts psicòlegs segons el qual s'està produint un procés de contínua sexualització de les nenes. És a dir, centrar el valor de la persona en el seu atractiu físic, se l'objectualitza i se li imposa un ús sexual inapropiat, com ella diu. En el cas dels infants, "se está "maltratando" su desarrollo e instruyendo falsamente sobre una libertad de decisión todavía incipiente y una falta de la información sexual adecuada", afrima.
:
El principal origen d'aquesta difusió és, sens dubte, el conjunt de mijans de comunicació. I el seu destí, principalment, les dones. L'autora cita la seva pròpia experiència veient sèries infantils d'estiu a la televisió, les quals "contenían diálogos e imágenes que destacaban la importancia del atractivo físico y la presexualidad con todo lo que lleva asociado (lujo, belleza, descrédito a quien no los tiene, amores precoces, etc.) como aspectos primordiales de los guiones", descriu amb afectació. Després enumera els danys que pot porat aquesta situació, allargats en el temps de la seva maduresa.
:
Pràcticament no queda temps ni pel misteri, ni per la descoberta (especialment la descoberta de l'altre, que és qui hi ha al darrere de la pell), ni -per tant- del desig, que és fet sempre a partir d'allò que ignorem, dels nous espais que s'obren després d'haver-ne conquerit... al seu temps. I acaba així:
:
Las alarmas y recomendaciones del informe comentado al inicio provienen de expertos sin intención moralista, religiosa o feminista. No comportan retroceder en la libertad sexual ni en su información, sino todo lo contrario, tratan de insistir en aquello que es fuente de seguros problemas. Además esa "sexualización precoz" no facilita el disfrutar del sexo posteriormente de manera sana y libre. Querer ser muy sexy no va asociado con una buena práctica sexual ni con una libertad para ejercerla sanamente y con madurez.
:
Hay estrategias para minimizar la influencia de los medios sobre la sexualidad insana pero la sociedad debe querer imponerlas y proponerse abandonar ganar dinero a través de ellas. ¿Quiere?
: