dimarts, d’octubre 27, 2009

Zumthor a sant Simó

:
Demà és Sant Simó, una festa que, a Mataró, té una llarga tradició al voltant de la veneració que s'hi fa a la nostra ermita marinera. És costum de visitar-la durant tot el dia i comprar (allà o a qualsevol pastisseria) un 'sabre': una mena de coca o tortell en forma de sabre.
:
L'ermita de Sant Simó (mapa) és dedicada, doncs, a l'ofici del mar. Els exvots (el més preciat, 'La Coca', rau en un museu holandès) així ho testifiquen, així com altres motius. Però, principalment, crida l'atenció el sostre en forma de barca (foto: Quartet Barroc de Sant Simó).
:
Llegia fa uns mesos una entrevista a El País Semanal (3.5.2009) sobre l'arquitecte suís Peter Zumthor, que s'ha especialitzat en espais diàfans de caire religiós o espiritual. Em vaig trobar amb la sorpresa d'un sostre que també repetia l'estructura d'un vaixell, en aquest cas tant a dins com a fora (foto, de dins, d'Adam Crain). És l'ermita de sant Benet, a Sumvitg (mapa, fotos), Suïssa, de 1986. I la coincidència em va agradar.
:
No sé si Zumthor seria massa partidari dels exvots, com no ho és de determinades floritures arquitectòniques, ni de l'imperi de la imatge, ni de res que no sigui anar a l'interior del que es proposa. Diu a l'entrevista citada que
La arquitectura actual tiene demasiada teoría y demasiado espectáculo. A mí me apasiona la arquitectura y me basta con las atmósferas, los vacíos, la experiencia física y táctil de un edificio para no tener que meter nada más. Metiendo tantas cosas estamos perdiéndola... Si perdemos la belleza de la arquitectura, nos quedaremos sólo con imágenes. Y una imagen no es un edificio.
:
Per cert, l'Eloi Aran anuncia un espai web dedicat a l'arquitectura religiosa, per ben aviat. Ben fet.
: