dissabte, d’octubre 17, 2009

L’experiència de l’entusiasme *

:
El socialisme és una experiència. Una experiència de canvi que es concreta en un lloc determinat, en un temps limitat i que -lluny d'altres projectes polítics diem-ne utopistes- amb el que té a l'abast i amb respecte a les regles del joc democràtic. En qualsevol cas, és imprescindible sempre un element comú: entusiasme en allò que creus barrejat amb un cert amor a aquesta contingència (el temps, el lloc, les circumstàncies...). I, contra el que es creu massa sovint, no fa falta pas esperar exercir cap càrrec ni tan sols confiar en l'acció que legítimament es pot desenvolupar des de les institucions públiques.

Aquesta és la gran lliçó de tres homenatjats d'aquest llibret. Cap d'ells ha estat càrrec públic del Partit, si bé dos ens han acompanyat en llocs d'honor (i quin honor) en alguna de les candidatures de les eleccions municipals. Cap d'ells és amant dels focus ni dels reconeixements a la seva vàlua o trajectòria personal, però a Mataró força gent coneix el treball que han desenvolupat per fer de la seva realitat un lloc millor del que van trobar, on ningú en quedi al marge, on prevalgui la dignitat de qualsevol persona. I tots tres han practicat el socialisme en moments gens propicis, almenys per dir-ne socialisme lliurement.

L'entusiasme que transmeten tots tres (ja hem dit que aquest és un factor indispensable) es converteix en el seu cas, després d'una trajectòria envejable, en un pòsit de valors nobles que, ara que els homenatgem, és el que voldríem que ens transmetessin als que volem treballar cada dia perquè la igualtat i la llibertat per tothom arribi a tots els racons de la terra. Per això us convido a llegir el seu testimoni, ja sigui en la lluita per fer un barri millor en el cas de José Gómez, especialment aquests darrers anys al Camí de la Serra, o en fer-ho posant al capdavant el paper de les dones, com ha fet Antonia Ramírez al Pla d’En Boet al costat moltes vegades del recordat José López Miravete), o, finalment, en el cas d’en Jaume Estrems, ferm lluitador del cooperativisme mataroní, treballant a les Cristalleries que una vegada havia dirigit Joan Peiró.

Aquesta experiència és la nostra, la que ens ha anat fent com som i fixant-nos en les coses que calia canviar. Amb ells hem fet, el conjunt dels socialistes, força canvis a Mataró. Ara que ens hem aturat a conèixer-los millor, segurament també en podem fer més i millors, de canvis. A qualsevol lloc de Mataró o on sigui. A això us convido.
:
* article de presentació de llibret d'homenatge a 3 veternas socialistes del PSC de Mataró, en tant que Primer Secretari, que hem presentat avui.
: