dijous, de juny 02, 2005

L'enquesta del CIS (resum)

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va fer públic fa un parell de dies l'estudi sobre la situació a Galícia, en el qual conclou que el PP podria perdre la majoria absoluta als propers comicis gallecs, passant de 41 a 36 escons (la majoria absoluta són 38). El PSdG pujaria sis escons (de 17 a 23) i el BNG en baixaria a 1 (de 17 a 16). A més, 6 de cada 10 gallecs volen un canvi de Govern a Galícia. El 60% desconfien de Fraga front un 35%) que hi confia.
:
El CIS també va donar a conèixer el Baròmetre corresponent a l'abril de 2005. Destaca que un 62% es mostra favorable al procés de regularització dels immigrants il·legals. Curiosament, el 81,1% creuen que "les autoritats fins ara han controlat poc o gens l'estança il·legal d'estrangers a Espanya". El 76,5% creu que "caldria facilitar l'entrada només d'aquells que tinguin un contracte de treball". Només un 6.9% s'estimen que "es faci molt difícil la seva entrada", i el 3.4% opta por "prohibirla del tot".
:
Més de la meitat dels enquestats (57,9%) cita l'atur com a principal problema. El 36,1% cita el terrorisme o ETA, el 29,5% la inmigració, i el 27% l'habitatge.
:
Zapatero supera amb un punt, amb un 5,3, a Rajoy (4,3) com a líder millor valorat. El pitjor, Carod-Rovira (2,43). Superen els que valoren com a bona o molt bona la tasca del Govern que els que pensen que és dolenta o molt dolenta. Amb la manera de fer oposició del PP passa el contrari. L'opinió sobre el PP ha empitjorat el darrer any pel 35,7% dels enquestats i ha millorat pel 9,3%. L'opinió sobre els socialistes ha millorat pel 25,4% i empitjorat pel 22.2%. Així, els socialistes estarien a uns 4,6 puntos per damunt del PP si ara se celebressin eleccions.
:
Altres dades curioses són, per exemple, que el 58,2% creu que la cobertura informativa sobre la mort del Papa Joan Pau II va ser "excessiva" i el 35,6% "apropiada". Malgrat això, el papa Wojtila es considera el líder més important del segle XX (79.7% diu que molta o bastant importància), seguit de la Mare Teresa de Calcuta (71.1%), Nelson Mandela (62.9%), Mikhail Gorbachov (59%) i Yaser Arafat (58,9%). També la gent creu que el nou Papa ha de prioritzar "estar al servei dels més pobres" (59,6%) o "obrir-se als canvis i al progrés" (44,8%) que més que "fomentar el diàleg amb altres religions" (21,2%), o "estendre les crrences catòliques pel món" (15%), o "defensar regles morals molt estrictes" (5%). Jo, de la Conferència Episcopal, ja tindria fet el DAFO i em posaria mans a l'obra: les meves icones són més valorades que les altres i la gent em demana coses que estic en disposició de fer.

Cap comentari: