divendres, de setembre 04, 2009

Energies renovables i feina

Els experts diuen que un camp en el que l'economia creixerà és el de les energies renovables, tant com a factor de reorientació del sector immobiliari (fent habitatges més eficients i, per tant, de consum menys costós) com a factor de seguretat davant les fonts energètiques actuals: es basen moltes d'elles en matèries fòssils que s'extingiran i ens fan depenents d'altres països. Alguns ja compten que en els propers 20 anys el sector crearà tan sols a Espanya 600.000 llocs de treball, com publicava aquest estiu El País, encara que amb les reticències d'estudis que creuen que aquests llocs es creen destruint-ne d'altres dels sectors més tradicionals a un ritme superior.
:
"Así", diu la notícia, "con datos correspondientes a 2007, tanto el Instituto Sindical de Trabajo, Ambiente y Salud (ISTAS) como la Asociación Empresarial Eólica (AEE) cifran en 189.000 empleos los generados en el sector de renovables entre puestos directos e indirectos. De ellos, 37.730 corresponderían al sector de la energía eólica. España, según la European Wind Energy Association (EWEA) sólo sería superada por Alemania (38.000 puestos de trabajo directos) en volumen de empleo eólico, según los números del año 2007".
:
En contra s'hi ha manifestat el professor Gabriel Calzada, del departament d'Economia Aplicada de la Universitat Rey Juan Carlos, que ha dirigit l'estudi Efectos del Apoyo Público a las Energías Renovables sobre el Empleo i que creu que cada un d'aquests llocs de treball a Espanya amb subvencions en suposa la destrucció de 2,2 llocs més de mitjana. El diari Público ha posat de manifest què i qui hi ha al darrere d'aquest embat negacionista que pretén pressionar Barack Obama perquè es faci enrere delñs passo que ha fet en aquest sentit.
:
El debat és obert i probablement al darrere hi ha molts interessos, però sembla bastant obvi que el model energètic vigent té força deficiències i que caldrà reconvertir-lo. I, com en tota reconversió, hi ha reticències fortes al canvi.
:

2 comentaris:

Juan Antonio ha dit...

ESTIMADO RAMON, ME PARECE ADECUADA TU REFLEXION SOBRE RECONVERTIR EL SISTEMA ENERGETICO A NIVEL TANTO MUNDIAL, COMO NACIONAL, PERO TENEMOS QUE HACER UN PENSAMIENTO EN TODO AQUELLO QUE SIGNIFICA A NIVEL ECONOMICO Y MAS ESTANDO INMERSOS EN UNA GRAVE CRISIS.
NO SE TE ESCAPARA QUE EL COSTE DE LA ENERGIA INFLUYE DE FORMA DIRECTA EN LOS PRECIOS DE LOS PRODUCTOS INDUSTRIALES Y POR TANTO EN LOS PRECIOS DE VENTA FINALES, HACIENDONOS MENOS COMPETITIVOS QUE OTROS PAISES QUE OPERAN CON LA MAYOR PARTE DE SU MIX ENERGETICO CON ENERGIA NUCLEAR.
LAS LLAMADAS ENERGIAS RENOVABLES
TIENEN UN SOBRECOSTO, EN EL CASO DE LA EMERGIA FOTOVOLTAICA ES DIEZ VECES SUPERIOR AL DE PRODUCIRLAS A TRAVES DE ENERGIAS MAS CONVENCIONALES.EN EL CASO DE LA ENERGIA EOLICA ESE SOBRECOSTE ES DE DOS VECES. ASI PUES ESTAMOS HABLANDO DE ENERGIAS FUERTEMENTE SUBENCIONADAS Y QUE PONEN EN RIESGO LA POBRE PRODUCCION INDUSTRIAL QUE NOS QUEDA EN EL PAIS.
YO SERIA PARTIDARIO DE DESARROLLAR TANTO LA TECNOLOGIA COMO SU APLICACION HASTA LLEGAR A UNOS COSTOS RAZONABLES SI ELLO FUERA POSIBLE, ESTABILIZAR ESOS COSTES Y INCLUIRLOS POR PORCENTAJE DENTRO DEL MIX ENERGETICO BUSCANDO UN COSTE MEDIO QUE SEA RAZONABLE Y QUE NO SEA UNA CARGA PARA LOS CONSUMIDORES TANTO INDUSTRIALES COMO PARTICULARES. TAMBIEN SE TENDRIAN QUE REVISAR A LA BAJA LAS SUBENCIONES ESTATALES PARA ESTAS ENERGIAS.
UN SALUDO.

Ramon Bassas ha dit...

J.A.
No es nada fácil, evidentemente. Pero los costes de la dependencia y de la obsolescencia de las fuentes tradicionales también hay que contarlos. Un abrazo.