dijous, de setembre 03, 2009

Ara sí que ja et pots casar

Fa un temps, als inicis d'obrir aquest bloc, donat que hi anava publicant poemes, una lectora me'n va demanar alguns per triar-ne a la seva cerimònia nupcial. N'hi vaig fer un recull que ara no trobo. No sé com li va anar, ni el casament ni el matrimoni, però espero que bé. D'altra banda, de vegades em toca oficiar casaments quan he de substituir l'Alcalde, cosa que em fa pensar sovint sobre el tema de la cerimònia i la possible relació amb els textos que s'hi diuen. Costa una mica, certament. Costa més, encara, quan saps que s'atorga a aquell moment una transcendència en la que tu no saps massa si fas nosa o què... En fi.
:
Ara, en Jaume Subirana ha fet l'esforç per tots nosaltres i ha cercat 50 peces que poden ser llegides el dia que et casis al llibre Per dir sí. 50 poemes per a casaments (Ara Llibres, Barcelona, 2009, aquí el bloc). Si te n'agrada més d'una, cap problema, o et cases més vegades o fas allargar l'acte, encara que és més corrent fer el primer.
:
Fora bromes, l'autor proposa autors catalans, castellans i traduccions d'autors estrangers de tots els temps de manera molt adequada. Inclou alhora tant anònims com passatges bíblics (de fet, el primer que vaig recomanar a la citada lectora va ser algun d'ells, especialment els extrets del Càntic dels càntics, el llibre de capçalera de l'erotisme). També serveix de llibre normal, que diríem, que mai no fa mal de llegir o de rellegir, com tampoc no hauria de fer mal rellegir o reviure les bodes.
:
Com a pròleg, l'autor ha posat un escrit de Charles Darwin en el que, en forma de llista, enumera els pros i contres de casar-se ("Aquesta és la qüestió", es diu, i aquí el teniu en l'anglès original). La seva practicitat és tan sincera que més d'un s'hi veurà còmicament reflectit. Sigui com sigui, és una molt bona lectura, es pot dur al damunt i llegir trossos. A bodes em convides.
: