dimarts, de setembre 15, 2009

Roba estesa a CatalunyaReligió.cat

:
Aquests dies ha nascut un portal nou, CatalunyaReligio.cat, dirigit per Jordi Llisterri, que ho explica al seu bloc de manera molt expressiva: venim passar-nos-ho bé. Com que a mi, passar-m'ho bé, m'agrada, suposo que com tothom, de seguida que me'n van parlar em vaig oferir a col·laborar-hi. Crec que internet és un bon lloc per donar a conèixer quelcom que és molt amagat (i poc entès): la realitat religiosa de Catalunya, un dels països europeus (i la comunitat autònoma espanyola) on hi ha menys gent que s'hi senti, de religiós, segons les enquestes. De manera que alguns posts de http://www.ramonbassas.cat/ els trobareu http://www.catalunyareligio.cat/ (abans o després, no ho sé) i alguna cosa més.
:
D'aquest apartat n'he dit 'roba estesa' perquè utilitzo una metàfora per parlar del meu bloc i també del món que vivim: exhibicionista, poc íntim i discret, de múltiples identitats (robes) superposades, xerrameca de bugaderia, etc... Jo em sento una mica d'aquest món, encara que a vegades no m'agradi gens. I del mou bloc ho dic perquè (segur que us ha passat alguna vegada), en barrejar la roba de color i la blanca us ha sortit o bé la primera descolorida o bé la segona acolorida... Això passa quan el teu color és molt vistós, i el meu ho és.
:
Deia que Catalunya -en teoria, Juliana parla del catolicisme difús- hi ha una baixa identificació amb posicions religioses. La història és la que és i una sèrie de factors deuen haver convingut: la similitud amb altres països europeus, l'abolició del llenguatge simbòlic, la crisi de la transmissió intergeneracional i cultural de la fe, el biaix mediàtic de les informacions de caràcter religiós (sexe i carcúndia), l'aversió a tot el que tingui caràcter eclesial, etcètera. Hi ha força llibres i estudis que en parlen, com aquest de Lluís Duch.
:
Però en aquest portal s'intentarà (intentarem) fer algunes coses. Una, manifestar que la fe religiosa i el seu munt d'expressions existeixen i són bàsiques al nostre país. Dues, que les persones creients i la seva realitat com a tal és plural, útil, joiosa ("per passar-nos-ho bé"), tolerant... o res d'això a vegades. Com la vida, Com la vida que val la pena.
:

3 comentaris:

Víctor Cerveto ha dit...

Endavant amb la iniciativa!

Una abraçada!

Jordi Morrós Ribera ha dit...

Per al Ramon.

Certament serà una joia trobar un portal religiós, i suposo que majoritàriament catòlic, en el que no es pactiqui com a esport habitual la denúncia de suposades desviacions doctrinals, ni la lluita constant contra uns suposats, i a vegades una mica magnificats, enemics exteriors, ni sobretot la constant i a vegades crec que malaltissa recerca d'enemics interiors (i aquesta afició per a mi és la pràctica més trista i deplorable d'aquests portals catòlics que no cal ni anomenar).

Per tant, ja ens hi trobarem en aquest nou espai.

Ramon Bassas ha dit...

- Víctor,
Gràcies, espero que t'agradi. Serà una implantació progressiva. Comencem amb els blocs i s'hi aniran incorporant més seccions.

- Jordi,
Espero també la teva aportació. Es preveu que hi hagi força espai per a la participació dels lectors. És fonamental el que dius, la idea fundcional és destacar valors positius i fomentar el diàleg més que no pas alimentar cap extrem.