dimarts, de setembre 22, 2009

La noblesa de l'ampolla de plàstic

Aquesta foto és d'un fragment de la peça que exposa Eugènia Balcells a l'exposició col·lectiva Costa Brava Segle XXI que fins el proper 4 d'octubre (encara us hi podeu escapar) se celebra a la Fontana d'Or de Girona. Es diu 'Anar-hi anant' i la va cerar el 2000.
:
L'exposició és recomanable del tot però aquesta peça em va semblar la més interessant, no en va és fruit d'una reconeguda artista catalana que juga amb les sensacions, més enllà de les visuals, per convertir la contemplació artística en un esdeveniment pel conjunt dels sentits.
:
Diria que l'aspecte més remarcable d ela peça és la relacó entre les conseqüències de l'acció artística i la pobresa dels materials que utilitza, entre ells, unes ampolles d'aigua [recordo haver parlat aquí d'una peça amb ampolles d'aigua de Jean Luc Moulène, com aquesta].
:
Vindria a dir que allò més noble, allò que ens admira, allò que pojecta una llum i sensacions profundes i alhora còsmiques es pot fer des de la més pobra senzillesa. Que el plàstic industrial, i tota la vida quotidiana que amaga el seu efímer ús, és material noble. I que l'art, potser (i potser no tan sols l'art), consisteix en extreure aquesta noblesa de la matèria que llençaríem.
:
La Fontana d'Or, Centre Cultural de Caixa Girona, és al carrer Ciutadans 19, de Girona.
: