dimarts, de setembre 01, 2009

Miquel Sala al Museu-Arxiu

Fins el proper 17 d'octubre s'exposa al Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró (Beata Maria, 3 ) l'exposició fotogràfica Visions de Mataró 1980-1995, amb unes cinquanta peces de Miquel Sala i Girbal, traspassat ara farà un any. Vaig poder assistir el dia de la inauguració, emotiva com mai, i des d'aquí us la vull recomanar molt especialment.
:
Em Miquel Sala, segons va explicar en Manel Salicrú -director de la institució- a la inauguració, va proposar cap el 1980 fer una volta per la ciutat i fotografiar-ne alguns racons. La ciutat de dalt a baix, no aquella que molts tenen (encara) al seu medieval cap. Quinze anys més tard, Miquel Sala va proposar fer exactament la mateixa volta i les mateixes fotos, bé, més aviat fer fotos als mateixos llocs on s'havien repetit. La mostra exposa les dues sèries, comparant racons, en alguns llocs amb algun complement d'una foto moderna feta per col·laboradors del Museu.
:
És recomanable per vàries raons. Una, per veure les fotos en sí mateixes. En Miquel Sala és un d'aquests milers d'afeccionats a la fotografia que n'han tret tan se suc sense dedicar-s'hi professionalment. N'hi ha molts i -com veig que va això de la tecnologia- crec que n'hi haurà més. Dues, Per fer la mirada a la ciutat real, que tan poc sovint fotografiem. Tres, per comprovar que on s'ha vist més clarament els anys de democràcia que ha tingut el nostre país ha estat en el tractament de l'espai públic: les places i carrers, la reconquesta ciutadana de l'espai (en la festa, en els carrers per vianants...), en els serveis per als barris, en la qualitat urbana....
:
Els humans som afeccionats a l'enyor, més encara quan veiem fotos antigues. Certament, allò antic remet als anys que érem més joves -o infants- i als paisatges que ens van congfigurar com som. Però també és cert que l'esforç titànic (i relativament ràpid: algunes coses de 1995 ja han fet un canvbi brutal) que s'ha fet per a la transformació d'aquesta nostra ciutat tan grisa, tan vella, tan poc monumental és un dels motius d'orgull que ens podrem endur al futur. I en Miquel Sala ens ho ha llegat de testimoni.
: