dimecres, de setembre 09, 2009

La CiU sensata

Segons informa El 9 nou (d'on he tret la foto, de Jordi Puig), l'Alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal (a la deta) s'ha negat a incloure una moció de la CUP al Ple de l'Ajuntament en què reclamava a l’Ajuntament autorització i suport “per poder dur a terme una consulta a la població” en els pròxims sis mesos, així com suport per muntar l’operatiu necessari per recollir firmes a favor d’un referèndum d’autodeterminació a escala nacional, segons la crònica de Josep Comajoan.
:
Els arguments de l'Alcalde, de CiU, són força assenyats i coincideixen amb el que hem mantingut els socialistes davant el suport de l’Ajuntament d’Arenys de Munt a una consulta popular sobre la independència de Catalunya. Ep, no contra la consulta (que la pot fer qui vulgui quan vulgui i com vulgui), sinó en el suport d'una administració a un fet que no és de la seva competència.
:
Els tres motius de l'Alcalde Vila d’Abadal són, sempre segons la notícia, (1) l’acord al qual haurien arribat els grups municipals de Vic per no incloure en l’ordre del dia dels plens qüestions que no afectin directament l’àmbit municipal; (2) que les consultes com la que es farà a Arenysm “acaben generant frustració a la gent” (afegeix: “Em sap greu, perquè sóc molt assembleari, però mai he estat a favor de fer coses que no siguin útils utilitzant la població”); i (3) que “A Vic no ens fa falta la Falange, no hem de buscar motius que ens portin l’extrema dreta a Vic, que ja li tenim”.
:
Són arguments sòlids, tots tres, ben clars. Una cosa és que l'Alcalde sigui nacionalista, fins i tot independentista, i una altra molt diferent saltar-se les lleis (i el sentit comú... si és que ens estimem de veres Catalunya com un sol poble) per voler imposar les teves idees. Vila d'Abadal, així, continua la tradició del nacionalisme moderat a Catalunya, que va saber arreplegar àmplies capes de la societat en un catalanisme transversal que buscava el comú denominador en la defensa del país, allunyant-se dels extrems, que mai no construeixen res.
:
Contrasta, aquesta tradició que va donar tants bons resultats a CiU, amb la deriva que sembla haver pres l'actual direcció de la formació nacionalista, especialment el seu líder a Mataró (que es va estrenar demanant un pacte amb el PP). Mora (la foto és seva), en un post recent al seu bloc (que no admet comentaris, visca la participació!) creu que utilitzar aquests arguments, a Catalunya, com fem els del PSC, equival a 'no existir' (de nou la ínfules totalitàries). Jo només sé que el senyor Vila d'Abadal existeix com Alcalde i que Mora no. La sensatesa té aquestes coses, potser.
:
Diu també que "la mordassa els fa incapaços de reconèixer el que és una iniciativa popular que no es podrà aturar perquè és, senzillament, democràcia", amagant que CiU (i la resta de partits, per cert) van no admetre a tràmit al Parlament la iniciativa legislativa popular que plantejava fer el mateix a Catalunya. Farà ara un escrit contra el representant de CiU a la Mesa del Parlament, o contra l'Alcalde de Vic?
:
Publica un comentari a l'entrada