diumenge, de setembre 27, 2009

La grip A

Darrerament he assistit a algunes xerrades en les que directament o indirecta s'informava sobre les prevencions de la grip A, o grip nova. La darrera fou una lliçó magnífica del doctor Joan Vinzo, coordinador de la sectorial de Benestar i Salut del PSC de Mataró, en la primera d'una sèrie de xerrades que aquesta sectorial i la de la gent Gran, que coordina Pedro Palacios, van organitzar per a la divulgació de diversos aspectes relacionats amb la salut i els serveis sòcio-sanitaris, acompanyat de la regidora de Benestar, Salut i Consum de l'Ajuntament, Carme Esteban.
:
Em vaig quedar amb dues lliçons. La primera, del propi acte. Els partits hem de fer més actes com aquests: la política consisteix justament en parlar de coses concretes. de les generals, òbviament, i de les de més de fons, també, però aterrant a la relaitat de cada dia. la prova és l'èxit i l'expectació. Si, a més, comptem a Mataró -com és- amb gent que en sap molt, també és bo que fem 'pedrera'.
:
La segona és que cal lluitar, especialment, contra les simplificacions i els alarmismes, contra els rumors i les teories de la conspiració, que tenen molt d'èxit, especialment quan els problemes són complexos. Un dels arguments que més es fan servir per avalar aquestes actituds és que 'internet n'és ple', de manera que se sacralitza tot el que es diu: massa (des)informació i poc criteri. És el nou mil·lenarisme.
:
El doctor Lluís Force, de l'Hospital de Mataró, respon també molt bé a algunes qüestions en aquesta entrevista a capgros.com. També us deixo amb un petit power point que ha preparat el PSC.
:

5 comentaris:

esparver ha dit...

Tot això està molt bé.

El problema que tenim alguns dels que som capaços d'entendre un mínim de l'informació científica és que cada volta que hi donem entenem menys perquè n'hem fet tots plegats tanta propaganda.

Tot plegat em genera un sentiment molt desagradable de desconfiança envers les autoritats sanitàries globals (i sort en tenim que la consellera parla amb rigor, que si no estaria esfereït de la presa de pèl que aparenta tot plegat).

T'he de dir però que agrairia dades que justifiquessin la vacuna, que de dades dient que tot plegat és una exageració ja fa dies que en tenim.

Víctor Cerveto ha dit...

M'hagués agradat assistir-hi. Com se sol dir l'agenda no m'ho va permetre.

Una abraçada

Ramon Bassas ha dit...

- Esparver
He demanat a Joan Vinzo que respongui ell i em diu el següent:

"El fet que el virus de la grip experimenti una mutació capaç d'originar una pandemia és una situació excepcional que es produeix cada 3 a 5 dècades. Per tant és un aconteixement científic de primer ordre i un motiu de preocupació doncs el contacte del ésser humà amb un virus nou és de conseqüències impredictibles. És coneguda l'alta mortaldad que a la conquesta d'Amèrica va patir la població indígena en entrar en contacte amb nous virus, i també es cert que el virus H1N1 del 1918 va produir milions de morts a Europa durant la segona i tercera onades epidèmiques (nosaltres estem encara a la primera).

El desenvolupament i la provisió de la vacuna és un fet que de no produïr-se fora inexcusable, doncs una mutació del virus cap a una major agresivitat es pot produir en qualsevol moment (per sort en aquest cas sembla poc probable)

Potser la qüestió no es com es dóna la informació sinó l'excessiu esperit crític de les persones que creuen que tot es equiparable i interpretable des del punt de vista del consumisme.

Per poder fer una predicció és necessari que existeixi la probabilitat de que un fet succeeixi. En el cas de les pandèmies, cada episodi és nou i no equiparable als anteriors, per tant es fan previsions en un entorn de millor o pitjor escenari, però no es poden fer prediccions."

- Víctor
Serà un altre dia, endavant!

Anònim ha dit...

Hauries de mirar Internet i no despotricar tant del mitjà _ deu ser per allò de no poder-ho controlar tot_
La Sra Teresa Forcades de la que has glosat les seves virtuts, no crec que digui tonteries a la gent, encara que ho faci per internet i no en un acte del PSC

http://www.vimeo.com/6790193

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim
Quan vaig publicar això, encara no s'havia difós aquest vídeo. No, la sra. Forcades no diu tonteries, almenys no n'acostuma a dir.