dimecres, de gener 11, 2006

Can Cruzate | Can Gassol

Can Cruzate genera expectació
:
Ja sabeu que un dels eixos més importants de l'acció urbanística de Mataró és la recuperació del centre històric com a element de valor afegit, cultural i econòmic, de la nostra ciutat.
:
(Foto: Arcadi Vilert, regidor d'Urbanisme).
:
A banda d'un munt d'obres de regeneració de carrers per convertir-los en petits patis de veïns (penso en el passatge de santa Magdalena o en el carrer de la Concepció), hi ha una aposta des de fa anys per a la revitalització comercial dels eixos tradicionals, que es troben a partir de La Riera i de la Plaça Santa Anna. Aquesta aposta no ha acabat. D'una banda, en la seva mirada a l'Oest, que l'ha de lligar, amb dos braços: el potent sector de la Ronda Barceló i el de la futura locomotora comercial, al voltant del carrer Biada. De l'altra, la intervenció més minuciosa en els carrers sobre l'antiga ciutat romana. Fa anys que hi anem al darrere, i enguany s'ha fet un pas decissiu en l'obertura de Can Xammar com a nou pol d'atracció comercial. Aquest any, la iniciativa privada continuarà aquest esforç i l'Ajuntament el centrarà en altres carrers d'aquest nucli bimil·lenari.
:
Però una de les peces que pot ser potent és la de l'illa de cases corresponent al perímetre Plaça de l'Ajuntament, Carreró, carrer de Santa Maria i carrer d'en Palau, entre la Plaça de l'Ajuntament i la Plaça Gran. Un sector que se n'ha vingut a dir "Can Cruzate", nom de la casa principal (on diuen que s'hi havia hostatjat Jaume I), que és just davant de Can Palauet, antiga seu de la nissaga relacionada amb l'anterior. (Sí, toquem crosta).
:
Foto: Can Palauet, a la dreta d'una de les parets de Can Cruzate.
:
Es tracta d'una peça complexa urbanísticament, per vàries raons, però que, per la seva ubicació, pot donar molt de joc. Pel seu estat actual, siguem sincers, engloba també alguns riscos de degradació que no podem permetre'ns de tenir. Bé, el cas és que l'Ajuntament, a través de l'esmpresa municipal PUMSA, presidida pel regidor Arcadi Vilert, de cara a trobar solucions urbanístiques i d'atractiu, ha decidit fer un concurs d'idees. Ahir, PUMSA anunciava que un total de 47 propostes s'han presentat al concurs, una xifra molt important per la mena de concurs que es tracta. Aixo vol dir que les expectatives que tenim a l'Ajuntament, que el gruix d'oportunitats que veiem al darrere d'aquestes parets, són àmpliament compartides. Desitjo veure'n aviat el resultat.
:
El sector de Can Gassol, tots entesos
:
Aquests dies tenim, per cert, un parell de mostres més de la capacitat negociadora, sovint poc apreciada per silenciosa, del regidor Vilert. Una, ja en vam parlar, en la brillant solució que entre tots hem trobat pel futur de la Llar Cabanellas (en aquest sentit, llegiu aquí els articles de Pere Vilaseca i de Miquel Torner, a més del que ja he citat altres vegades d'Oriol Batista). L'altra és la solució que finalment complau tothom respecte a com quedarà el sector de Can Gassol, més aviat la segona fase que, fa uns mesos, tenia la contestació d'una bona colla de veïns. El primer que vam reconèixer era que, malgrat que el procés administratiu (inclosa la fase d'exposició pública) havia estat correctíssim, el plus de comunicació i participació que hi ha en totes les obres públiques (encara que aquesta no ho és) es va trobar a faltar. La solució, que redistribueix el sostre sense haver-lo de modificar, permet guanyar els metres d'equipament que es preveien i, alhora, complau els ciutadans que veien pegues, especialment en alguna alçada.
:
:
La primera imatge és la de l'ordenació inicial, la segona, la que finalment s'aprovarà demà al Ple, si tot va bé.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ramón, em sembla poc coherent que els residents de tota la zona haguem de tenir desplaçada una pastilla d'equipaments pequè a dues línies de veïns els tapi la vista del mar i del solet, segons ells.
Aquest tipus d'actuacions demostren la poca coherència urbanística i planificadora de la ciutat. Això, demostra que els que manen en l'urbanisme són aquells que volen sol i veure mar, i no pas d'altres que necessitem espais cívics, comuns i d'equipaments.
Al meu entendre, tot s'hi val per evitar escàndols de l'equip de govern.

Ramon Bassas ha dit...

Apreciat anònim,

El diàleg s'ha de fer sempre intentant conciliar interessos diversos, tots ben legítims. Un cop decidida la política urbanística (en aquest cas, usos, pesos dels usos, vials, zones verdes...), la resta de qüestions poden negociar-se si la solució final és més avantatjosa pel conjunt, no?

En tot cas, pràcticament queden els mateixos metres d'equipaments, si bé en dues peces separades. Crec que és una bona solució.

vilapou ha dit...

Em sembla que l'amplada que ocupen aquestes dues imatges (imprescindibles evidentment) fan que la columna de la dreta es perdi cap al fons del bloc.

Ramon Bassas ha dit...

Vilapou
Em temo que això depèn de l'ordinador. En el meu, no passa. Però vaja, quan passin uns dies ja no passarà, això.