:Amb una majoria d'adversaris, s'actua millor que en una cacera de gallines, en la que no s'hi dóna importància al gallinam sinó a la peça (p. 31).:
El nihilisme s'acaba en un estat en el que es comença a dubtar del dubte i a creure en les creences, i en el que es maquilla la impotència amb colors brutals (p. 32):Qui ho vol descriure tot, tapia les finestres del llenguatge (p. 32).:El poder posseeix un parentesc arquitectònic amb la xifra imparell (p. 32).:Pocs són dignes que se'ls contradigui (p. 33):Viure significa comprovar-se en una figura. En aquest sentit, morir és l'última acció (p. 33).:Qui es comenta a si mateix, baixa el seu nivell (p. 33)..Madurat en les tempestes (p. 33):La vida no és només durada; també és determinada pel contingut. Contingut i durada es corresponen com a quadre i marc d'una obra d'art (p. 46).:Quan morim, seguim un instint. Aquesta és una de les causes per les quals amb la civilització creix també la longevitat (p. 48).:On s'extingeixen les individualitats, no hi ha premis ni càstigs (p. 54).:Hi ha molt de veritat en l'invisible, molt d'engany en el visible. D'aquí que quan un diu "només crec en el que veig", creu tant poc com molt (p. 56).:Credo quia absurdum. El comprensible no és fidedigne.:Fide digne. Digne de fe. Sigues fidedigne (p. 50):En totes les religions cal diferenciar entre la part descriptiva i la pedagògica. Una vol ser endevinada; l'altra, apresa (p. 57).:Resar no aconsegueix, confirma. D'aquí prové el seu efecte (p. 58).:Desengany. La paraula sinifica que t'has alliberat d'un engany. Negació de la negació (p. 61):Indignació. T'has tornat vulnerable, has deposat es armes (p. 61).:Provar d'elevar-se mentre es rebaixa a d'altres: un esforç no tan sols inútil, sinó perniciós (p. 65):L'esquerra divideix, la dreta parteix (p. 65).:La millor economia és comla millor dona, aquella de la que se'n parla molt poc (p. 65):Està disposat a que els bons anys de grans ho siguin també de ratolins (p. 66).:L'obscuritat ha de significar el no comunicable, però no la incapacitat d'incomunicació (p. 71).:
diumenge, de febrer 28, 2010
Cor aventurer (II)
dissabte, de febrer 27, 2010
Cor aventurer (I)
:El que està en repòs és menys visible que el que es mou. (p. 19):La descripció del misteriós per mitjans lògics només donarà resultats si es fa ús de tinta fosforescent (p. 20).:Qui vulgui internar-se a l'ordre, ha de ser expert en l'art de l'oblit. (p. 21).:Hem de considerar que la mort ens enfronta e el nostre estat més feble (p. 21).:Pel nihilisme progressiu, el catolicisme s'inclina per la putrefacció; el protestantisme per la momificació (p. 22).:La carn de la gent que es lliura al culte a la salut, suscita desitjos caníbals (p. 24).:La democràcia aspira a un Estat en el que qualsevol li pot forumular una pregunta a qualsevol (p. 26):La bellesa sense sensualitat és igual a un pit al que li falten els mugrons (p. 27).:El crim no és l'última , sinó la primera sortida que se'ns ofereix; amb freqüència prové d'una falta d'imaginació (p. 28).:L'esclavitud pot augmentar considerablement si se li atorga l'apariència de llibertat (p. 30)
divendres, de febrer 26, 2010
Mataró amb Haití
:
Dissabte 27 de febrer
Actuació: Gospel VIU [podeu fer difussió des del Facebook]
A les 21.30 h a la Basílica de Santa Maria.
Organitzat per: Fundació Grup Tercer Món Mataró.
Preu entrada: 10 euros.
Divendres 5 de març
Conferència: “La resposta de la Creu Roja en Emergències Humanitàries”.
A les 20 h al Centre de Solidaritat i Cooperació “La Peixateria”.
Organitzat per: Creu Roja Mataró.
Dissabte 6 de març
Xocolatada i activitats infantils als mercats de Mataró
De 10 a 13 h
A la plaça de les Tereses, al Mercat del Palau (carrer d’Enric Prat de la Riba), al Mercat de Molins (Ronda de Frederic Mistral), al Mercat de Cerdanyola (avinguda de la Gatassa cantonada amb el passeig de Ramon Berenguer III), al Mercat del Pla d’en Boet (carrer de Francesc Layret cantonada amb el carrer de Puig Pidemunt).
De les 17 a les 22 h
Lloc: Foment Mataroní
Preu de l'entrada 2 euros. [Podeu fer-ne difussió des de Facebook]
Festival benèfic “Mataró amb Haití”amb l’actuació de les entitats: Acadèmia Alba Hayal, Acadèmia de ball Loli Granados, Asoccciació Cultural Andaluza Hermandad La Armonia, Ballet Sangre Gitana, Ballet de Susana Salvador, Banda Hermandad Nuestro Padre Jesús Nazareno, Casa de Andalucía a Mataró, Casa Cultural Sabor Andaluz, Casal Argentino de Mataró, Centre Cultural Rocafonda, Club Gimnàstic Mataró, Gimnàs Halteres i la companyia Trànsit Dansa.
Diumenge 7 de març
Caminada per Haití [Podeu fer difussió des de Facebook]
De les 08.30 a les 12 h
Des del Parc Central fins a la plaça de Santa Anna.
Organitzat per: Dones Vista Alegre
dijous, de febrer 25, 2010
Can Xammar, obert del tot
dimecres, de febrer 24, 2010
Pilar Rahola dixit
Pilar Rahola, fragments de "Macroprostíbulos", a La Vanguardia, 21.2.2010.
dimarts, de febrer 23, 2010
Javier Velasco dixit
La Bíblia no és una cosa més en la pastoral, sense ella no té sentit. És urgent que la Paraula de Déu recuperi la seva centralitat, que informi i transformi la realitat eclesial.
Els grups d'animació creixen perquè amb la Bíblia s'acaben entusiasmant.
Quan la Paraula de Déu és central a les nostres vides, ho canvia tot.
Els cristians no som una religió de Llibre, sinó seguidors d'una persona, Jesús. La Paraula és la seva veu.
A la Bíblia no puc preguntar li coses que són de l'àmbit de la ciència, perquè no en té resposta. Li puc preguntar què hi ha al darrere d'això.
dilluns, de febrer 22, 2010
Quaresma pel "tubo"
És important el canvi de rumb que està portant l'Esgllésia catalana, especialment alguns més que altres, per fer present el missatge evangèlic a través de la xarxa. Fa tres mesos, reflexionava aquí mateix (vegeu post i enllaços adjunts) sobre l'abisme comunicatiu entre els mitjans que usa l'Església i els que estan apareixent en força com a referents, especialment a internet. Potser la trobada que explicava aleshores, en la que un conjunt de religiosos reflexionaven sobre la seva política de comunicació, o les recomanacions vaticanes al respecte, però el cert és que alguns s'han posat les piles.
La mostra d'avui és la recent iniciativa de l'Abadia de Montserrat d'oferir reflexions quaresmals, una per setmana, d'alguns dels seus monjos, de les que us en poso la primera de mostra. Sempre he pensat que tenim cert biaix en considerar les comunitats monacals com d'una sèrie d'éssers aïllats del món, pels quals el temps ni la vida, ni les coses quotidianes, ni les més públiques, no passen. I res més lluny de la realitat. Sovint, les anàlisis més acurades del que passa 'al món' ens venén de no pocs monjos i monges, fins i tot d'aquells que viuen 'de clausura'. La finestra del Youtube, de ben segur que ens ajudarà a trencar aquesta imatge, a rebre més saviesa, a valorar molt més la nostra Església catalana com a dotadora de sentit, com a mitjà d'expressió d'aquest sentit.
També seria bo que això no es quedés aquí. El web 2.0 permet construir espais relacionats i confondre l'emissor i el receptor, fer-los ambdós (o a milers), partícips de la reflexió que s'està creant, una mena d'assemblea de fidels (i d'infidels) on line. I, a l revés. La pantalla, a casa de cadascú, requereix solitud i un cert silenci; les seves barreres (distància, excés de confiança, fredor, "nocturnitat", etc...) són també propícies per a les confidències íntimes i intransferibles que no sabem massa a qui explicar. Per això també hi ha l'Església, per acompanyar, per ajudar a treure el que tens dins, per orientar (encara que després el teu camí sigui el contrari)... i les possibilitats de la xarxa són impressionants.
.
diumenge, de febrer 21, 2010
Espriu: el fred silenci que esdevens
Sí que recordo el vent suau que ens acompanyava pujant al cementiri, la multitud en silenci, la Marina Rossell cantant a la seva tomba, la presència de símbols espriuans pertot. Semblava que havia entrat en un poema seu, en un conte potser. I trobava a faltar la seca ironia d'aquell vellet que semblava tan innocent, de lletres menudes i ordenades, de vastíssima cultura, de lligam amb els nostres mites hebraics, o grecs, a punt de fugir de la memòria. Aquell vent d'Arenys de Mar i aquella aventura la tinc sempre relacionada amb l'alè de joventut, amb l'esperança i l'abisme que significava començar a coquerir espais de llibertat personal. Una conquesta feta d'abrivament i d'arrogància displicent, que només el temps atenua i censura amb humilitat. La poesia d'Espriu ens ho avançava, i potser aquell era l'únic mestratge que ens pemetíem als setze anys.
:
:
:
L'art, una llargapor de camí, la portadel fred silencique esdevens, quan les cosessón mar del teu naufragi.
dissabte, de febrer 20, 2010
Hipocresia o feina
divendres, de febrer 19, 2010
Tretze
dijous, de febrer 18, 2010
Velasco, Escós, Taltavull i Comadira
- Dilluns 22; 20:15 h: "Animació bíblica de la pastoral", a càrrec de Javier Velasco Arias, cap del departament d'Animació Bíblica del Centre d'Estudis Pastorals i coordinador del seminari Bíblia i Pastoral de l'Associació Bíblica d'Espanya.
- Dimarts 23: 20:15 h: "El Pa i la Paraula" (reflexions entorn del Sínode Episcopal de 2008 sobre la Paraula de Déu), a càrrec de Josep Escós Sarsanedas, director de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic.
- Dimecres 24; 20:15 h: "La Paraula de Déu, Pregària i Vida", a càrrec de Mns. Sebastià Taltavull Anglada, bisbe auxiliar de Barcelona.
De tots tres tinc referències. Del primer (dels tres, l'únic laic) us puc dir que és molt actiu a internet, on té web i bloc(s), des dels quals fa comentaris bíblics, breus, de primera magnitud. També ens seguim mútuament al Facebook.
Del segon, Josep Escós, tinc un magnífic record d'una xerrada, fa molts anys en una trobada de la JOC de Mataró en una casa de colònies no-sé-on, en què va trencar molts esquemes respecte el pecat i en en que féu un repte del qual encara no m'he refet: diu que va perdre la seva biblioteca i que va trobar-se alliberat dels lligams que li retenien... A mi no sé què em passaria....
I, finalment, del bisbe Taltavull, a qui he tractat recentment a rel dels actes de beatificació de Josep Samsó a Mataró, només puc dir-ne coses bones, des de tots els punts de vista. I des del punt de vista de la seva aportació pastoral i intel·lectual [busqueu tag a CatalunyaReligio.cat, especialment què en diu Jordi Llisterri], ha estat rebut amb molta esperança pel conjunt de catòlics diocesans de Barcelona.
Dimecres de cendra, de Narcís Comadira
Gràcies a en Jaume Subirana, recupero l'article de Narcís Comadira que ahir publicava El Periódico sobre el Divendres de Cendra, la Quaresma i la seva poètica. És preciós. Entre d'altres coses diu que "la poètica de la quaresma és la poètica de l’austeritat. La poètica del despullament, la del silenci. La poètica de la reflexió, la de l’endinsament en un mateix. Quin pal!, diran els joves, mentre troben totes les gràcies a les filosofies orientals, al budisme i al zen. Algú ha fet molt malament els deures, a l’església catòlica. Mira que deixar-se perdre aquest tresor espiritual tan arrelat en els costums, tan ben lligat al pas del temps".
I que la Quaresma ha caigut en l'oblit. "Un oblit caigut com un pesat teló sobre aquestes coses mentre ens realcen, quan toca, en els mitjans, el ramadà. Quan comença, ens l’expliquen, en fan reportatges, com si ens el volguessin vendre. Quan comença el ramadà, és notícia. En canvi, la quaresma, que és el ramadà de la nostra cultura, es considera una nosa vella i antiquada. El ramadà mola, la quaresma no, què hi farem".
No us perdeu tampoc la seva referència als poetes Maragall, Eliot o Garcés. O aquesta cita bellíssima de Carner:
A l’oreig d’un fi comprendreés el seny asserenat:
el desig es torna cendra,
l’amargor, benignitat.
.
dimecres, de febrer 17, 2010
Terrorisme islamista i religió
Los investigadores concluyen que las causas de la desproporcionada presencia de estos profesionales se debe a la interacción de lo que llaman la "mentalidad" de los ingenieros con ciertas condiciones socioeconómicas prevalentes en países islámicos. Según ellos, la ingeniería atrae a individuos que prefieren respuestas claras y modelos mentales que minimizan la ambigüedad. En las universidades estadounidenses, por ejemplo, la probabilidad de ser al mismo tiempo religioso y conservador es siete veces mayor en las escuelas de ingeniería que en las de ciencias sociales. Gambetta y Hertog argumentan que hay mucha afinidad entre la estructura mental de los ingenieros y las ideas que nutren a los terroristas radicales islámicos. Esta tendencia interactúa y es potenciada por el hecho de que los ingenieros -inteligentes y profesionalmente ambiciosos- chocan y se radicalizan al enfrentarse con el estancamiento económico, la falta de oportunidades para los jóvenes y la represión política comunes en países islámicos.
dimarts, de febrer 16, 2010
L'univers sobre mi
Alguna vegada ja he parlat de la iniciativa del Prega-Rock (i per parlar-ne en aquest bloc vaig conèixer l'Eloi Aran, amb qui ara ens veiem més sovint). Ja porten 280 cançons comentades, cançons d'actualitat, intentant extreure'n dels seus textos i de les seves imatges aquell fil de profunditat que sovint queda amagat, malgrat que, si hi parem atenció, és molt important per al seu atractiu. La darrera cançó que han penjat és El universo sobre mi, d'Amaral. Em va fer gràcia perquè a casa la tenim al Sing-star i l'he cantat més d'una vegada (puntuació mediocre, per cert).
M'agrada molt, aquesta cançó, trobo que encomana el seu vitalisme, que deixa molt clar que trobar el teu lloc té a veure amb 'consumir-te', en la donació, en la llibertat, en el compromís. Els del Prega-rock fan notar-ho així: "La cançó parteix de la imatge d’una espelma entotsolada que es va consumint en mig d’un pastís, quina gran imatge! La nostra vida pot ser talment aquest pastís il·luminat, símbol de celebració i festa, però això té un preu: deixar que la vela cremi, deixar que el pastís es comparteixi... i és que “tot allò que no es dóna es perd”!". A més, proposen una dinàmica per a la reflexió i un text de Lluís Espinal. A vosaltres us ofereixo que us poseu a cantar ara mateix.
Solo queda una vela
Encendida en medio de la tarta
Y se quiere consumir
Ya se van los invitados
Tú y yo nos miramos
Sin saber bien qué decir
Nada que descubra lo que siento
Que este día fue perfecto que parezco tan feliz
Nada como que hace mucho tiempo
Que me cuesta sonreír
Quiero vivir, quiero gritar
Quiero sentir el universo sobre mí
Quiero correr en libertad
Quiero encontrar mi sitio
Una broma del destino
Una melodía acelerada
En una canción que nunca acaba
Ya he tenido suficiente
Necesito a alguien que comprenda
Que estoy sola en medio de un montón de gente
Qué puedo hacer...
Quiero vivir, quiero gritar
Quiero sentir el universo sobre mí
Quiero correr en libertad
Quiero llorar de felicidad
Quiero vivir
Quiero sentir el universo sobre mí
Como un náufrago en el mar
Quiero encontrar mi sitio
Solo encontrar mi sitio
Todos los juguetes rotos
Todos los amantes locos
Todos los zapatos de charol
Todas las casitas de muñecas
Donde celebraba fiestas
Donde solo estaba yo..
Vuelve el espiritu olvidado del verano del amor..
Quiero vivir, quiero gritar
Quiero sentir el universo sobre mí
Quiero correr en libertad
Quiero llorar de felicidad
Quiero vivir
Quiero sentir el universo sobre mí
Como un naufrago en el mar
Quiero encontrar mi sitio
Solo encontrar mi sitio
Quiero vivir, quiero gritar
Quiero sentir el universo sobre mí
Quiero correr en libertad
Quiero llorar de felicidad
Quiero vivir
Quiero sentir el universo sobre mí
Como un naufrago en el mar
Quiero encontrar...
Mi sitio...(bis)
Solo queda una vela
Encendida en medio de la tarta
Y se quiere consumir....
dilluns, de febrer 15, 2010
Puta hipocresia
:
La mateixa que els fa caure en el morbo i la política irresponsable. La mateixa que fa precedir les prostitutes a tots els altres.
:
En parlen més i millor la regidora Alícia Romero al seu bloc [aquí] i l'Alcalde Joan Antoni Baron al seu [aquí].
:
diumenge, de febrer 14, 2010
La felicitat pesa
dissabte, de febrer 13, 2010
L'autenticitat a 'Valors'
:
"Tot i que l’autenticitat és un valor en alça en el camp cultural, polític, estètic...", segueixen dient, " el cert és que en les nostres conductes del dia a dia prima més el què pensaran de nosaltres si fem tal cosa o tal altra que no pas el què nosaltres volem fer o ser. Ens disfressem perquè no ens atrevim a ser qui som o voldríem ser". La revista inclou una entrevista a Miquel Osset, extreballador d’una multinacional que va decidir deixar una feina que no l’omplia i llançar-se a l’aventura de muntar una editorial al voltant de l’ètica, Proteus [podeu veure aquí i aquí l'entrevista a Nits Estel amb Valors]. N'hi ha també d'Ignasi Moreta, Jaume Subirana, Marta Pera, Jordi Martínez Font, Montserrat Esteve, Tica Font i Pere Pascual [aquí]. També es pot aprofundir en la qüestió recuperant [aquí] la conversa sobre el tema entre Mar Galceran i Jordi Martínez Font emesa el 5 de febrer al Nits Estel amb Valors, l'espai radiofònic setmanal de la revista.
divendres, de febrer 12, 2010
Ravasi i el catolicisme carnal
dijous, de febrer 11, 2010
Palpantat a la piscina
dimecres, de febrer 10, 2010
2010: L'any del TecnoCampus
:
dimarts, de febrer 09, 2010
S'aprova la reforma de l'Impost de Successions
:
És curiós com dos partits que havien reclamant la seva reforma, CiU i PP, ara no hi no donen suport. Diuen que, senzillament, el volen suprimir. Òbviament, els interessa més protegir els interessos del 6% restant, especialment les seves rendes i la possibilitat d'acumular-les, que no pas els dels altres.
:
:
dilluns, de febrer 08, 2010
Visca el Barça
diumenge, de febrer 07, 2010
La conversió de Tolstoi
Entre fe i raó
:
Creure com els pobres, i amb els pobres
:
Viure amb Déu cercant Déu
:
dissabte, de febrer 06, 2010
Revolucions formoses
Y el otro crítico, que aprendió a leer de una vez y para siempre y va de rigor mortis a todos los entierros literarios.
divendres, de febrer 05, 2010
Trets matrimonials
dijous, de febrer 04, 2010
Conjurats per l'ocupació
El segon projecte, a més, pretén incidir en els veïnats acollits a la Llei de Barris (un altre instrument creat amb els governs d'esquerres a la Generalitat), és a dir, Cerdanyola, Rocafonda, El Palau i l’Escorxador, gràcies a l'increment de l'aportació del Govern Montilla fins arribar als 425 mil euros, subdividits en diversos programes que tant inclouen la creació d'ocupació com la formació i l'assessorament a empreses. Les regidores Esteban, Romero i Guirao també ho han presentat aquesta setmana. Vegeu la nota aquí.
:
dimecres, de febrer 03, 2010
Política amb valor
- Primer, la vigència i ànsia del tema (sala plena, desafecció, etc.).
- Segon, el perill del papanatisme moralista (del que mig parlava fa poc aquí) que confondria la política bé amb un debat moralista (que acostumen a fer els que tenen moral dubtosa, per cert) o amb una exhibició de valors bàsics, que duu inevitablement a l'extrem. Ergo la política té lleis pròpies i és un error blasmar-les (per exemple: aquesta cantarella dels aparells).
- Tercer, Atenció també a Isaiah Berlin via F.M. Àlvaro: "la política és triar entre dos mals". Malament quan això no es té clar. Pregunta't quin mal en fa menys. Per la política no sé si fan falta massa valors, però sí molt de valor.
- Quart, front a Maquiavel, però, també hi ha Kant: La referència a quelcom que va més enllà del dia a dia, de la cosa concreta i de la diferència de matís, és bo que la política transmeti també l'emoció dels valors. Ep: de valors en té tothom, la cosa seria "quins valors"?
- Cinquè. La política no està al marge del món del brogit, de la immediatesa i de la manca de buit (de silenci, de respir, d'introspecció, de mirada amable, de meta-materialisme en sèrio, etc...), i potser cal -també en ella- introduir elements de canvi. El món també ho reclama. (Vegeu què en vaig dir aquí, a propòstit també de Gutiérrez-Rubí)
:
:
dimarts, de febrer 02, 2010
Biblioteques i apunts a la xarxa
dilluns, de febrer 01, 2010
Ilaria Mauro, la jove Quaresma *
Mauro ha centrat fins ara la seva obra al voltant del menjar: els seus rituals, el seu rol social, el seu simbolisme original (aquella matèria que va de fora a dins, que fem desaparèixer en nosaltres per donar-nos vida), el seu simbolisme contemporani, la seva omnipresència... I val la pena que tracti, doncs, sobre la seva absència voluntària com a forma de domini del desig. La instal·lació, a més, convida a les múltiples perpectives: els testimonis de persones que han dejunat, la visió personal via performance i la creació simbòlica dels cors (la vida) i el sucre (el plaer). Contrasta, aquest discurs, amb la cultura dominant, presa constantment en l'etapa edípica i tan recelosa dels límits al desig com ansiosa per la voracitat en què l'assoleix. La desaparició de la Quaresma com a construcció social simbòlica d'aquest aprenentatge porta així a l'aparició de nous símbols que en reclamin la seva vigència. Vital per esdevenir madurs. D'aquí la benvinguda a aquesta exposició i l'agraïment a la recuperació de la memòria quaresmal.
Fa poc vaig llegir El Desig essencial (Fragmenta, 2009), un llibre de Xavier Melloni que recomano, en què repassa diferents impulsos de la nostra vida i la seva vinculació amb un Desig més profund que el que aquests presenten, sense defugir-los. La respiració, la gana, l'amor, el poder, la bellesa, la tecnologia, el coneixement... com a formes d'entrada a un desig superior als desitjos primaris. La idea, grosso modo, és una mena de govern del desig que ens permeti de mantenir-lo i, per dir-ho així, elevar-lo. No pas la seva absència (que anomenaria la via budista), o el seu consum immediat i massiu (la via capitalista), sinó la seva assumpció com a camí d'obertura, de reconeixement de l'alteritat, en un camí cap a l'Altre, de la manera com Déu té desig de nosaltres, que per això ens creà. Crec que l'exposició de què us parlava expressa aquestes experiències del desig en l'impasse del seu compliment.
Així que la proposta d'aquest mes consisteix en què us passegeu per la instal·lació d'Ilaria Mauro i llegiu el llibre de Xavier Melloni, a veure quin desig us activa.
* article per a la revista Valors, febrer 2010.
· L'exposició "Ho fatto un fioretto" està oberta fins el proper 14 de febrer a l'Espai F, a la planta baixa del Foment Mataroní, Carrer Nou 11, Mataró.· Nota de premsa de l'Ajuntament.· Crítica de Pere Pascual.· Web d'Ilaria Mauro· Vídeo de la presentació del llibre de X. Melloni a Mataró.· Web del llibre de Xavier Melloni· Fotos: meva, Ilaria Mauro / Imac.