dimarts, d’octubre 25, 2005

Mª Jesús Buxó

He tingut una tarda/vespre molt fructífers, un d'aquells que de tant en tant s'ha de dedicar a la reflexió, lluny del dia-a-dia. He assistit, així, a la conferència que ha fet a Doctora Mª Jesús Buxó (foto) al Departament d'Interior de la Generalitat, amb l'assistència de la titular, la consellera Montserrat Tura, sobre la qüestió de la cultura viària. M'ha agradat molt, especialment per alguna de les reflexions que ha fet sobre la joventut actual, una mena de cyborg el repte del qual és ser conscient que ell ha de ser més intel·ligent que la màquina. Buxó ha parlat força estona de la combinatòria entre matèria orgànica i mecànica ("com les meves ulleres i jo, que el resultat és el que dóna valor"), en què els cotxes ("que els joves valoren més que la casa, ja que allà ho fan tot: escolten música, tenen relacions sexuals, mengen... el cotxe és el seu vehicle d'expressió en un escenari 'emmarcat' anomenat carretera").
:
Els joves (encara que "ja no hi ha joves, sinó cultura de la joventut, que no té a veure amb l'edat"), diu, que tenen necessitat d'un període d'alt risc, estan acostumats a viure veient la realitat 'emmarcada': la pantalles de l'ordinador, el cinema, la finestra del cotxe, la televisió, la play-station... El repte és el de traspassar el marc com Alícia traspassa el mirall, decidint el destí, sense resignar-nos al revés, a la "humanització de la màquina" ("és que els ordinadors han fallat" es diu quan volem posar excuses...). Ha acabat amb dos advertiments més: El primer, l'associació fortísima entre llibertat i velocitat, per la qual cosa no serà senzill interioritzar pautes limitatòries. I la segona, compte amb els senyals (que, d'altra banda, han de ser correctíssimament posats i complets): la focalització mental del conductor no recau sempre en factors externs.
:
No conixia la Dra. Buxó i m'ha semblat molt interessant. S'ha dedicat a molts aspectes de l'antropoligia (la religiositat popular, la bioètica, les dones, el turisme, a banda de la conducció) i crec que la seva reflexió sobre les mutacions del comportament social a partir de la nostra relació amb les màquines, i la necessitat de dominar aquest nou paradigma, em sembla urgent de fer. I més avui, que és el Dia d'Internet.