Demà és la Diada nacional dos anys abans a la del tercer centenari de l'Onze de setembre de 1714 i poa damunt de la taula, per diversos i complexos factors, el debat sobre la independència de Catalunya, lema de l'única manifestació que s'ha convocat (al marge dels partits, en principi) i que es preveu de les més multitudinàries que hi hagi hagut. Ja dic que hi ha diversos factors, i complexos, que deriven a fer de la senzilla "independència" la resposta més atractiva d'aquest moment. I que faci sortir tanta gent al carrer.
Jo no sóc independentista. Per diverses raons, també, algunes de caràcter personal, hi he reflexionat força al llarg de la meva vida. Malgrat les condicions certament duríssimes de desentesa entre l'Estat i Catalunya (dic l'Estat no com a eufemisme d'Espanya), que no exclouen acords polítics sovintejats entre els partits majoritaris, sigui dit de passada, penso que no és una bona opció pel país. Ho he explicat força en aquest bloc, de manera que no m'estrendré. Però els apunto breument, com a titular.
Per què no a la independència?
Un, tinc una profunda desconfiança en les solucions 'de drecera' que encaterinen tantes i tantes generacions (i que el segle XX nodreix amb nombrosos exemples), i en aquest aspecte hi veig el principal perill, que ens encegui. Dos, l'estat és un instrument insuficient pels reptes del món modern, cap endins i cap enfora: endins no acaba de resoldre del tot les polítiques de cohesió (per moltes coses, sóc més partidari de la societat que dels funcionaris, amb tot el respecte); i enfora ha de competir amb potències emergents i consolidades (Xina, Brasil, EUA, Índia, etc...), per la qual cosa haurà d'aliar-se força (federar-se) tot aquell que vulgui sobreviure. Tres, amb Espanya (i no em refereixo a l'Estat, ara), malgrat l'enorme desconfiança traçada, tenim força punts de contacte que són un node, un valor, del qual no sé si ens hauríem de desprendre amb tanta alegria: compartim arrels, mercats, llengües (aquí es parla en castellà i en la futura Espanya escapçada es parlaria català, ja que el País Valencià i les Illes dubto que se sumin mai a un estat català), referents culturals, etc. I quatre (per no allargar-me), els problemes que tenim amb Espanya (grau de sobirania, dèficit fiscal, tensió centre-perifèria, greuges entre comunitats, incomprensions, acord sobre grans infraestructures...) són exactament els mateixos que tindrem amb Europa (on també hi hauria aquesta Espanya escapçada); ep! si estem d'acord en que Catalunya hi ha d'estar, a Europa (que és un dels punts bàsics de la manifestació de demà). Això, sumat a què tant a Catalunya com a Espanya (quedin com quedin) només tenen futur, com deia al principi, si participen d'una Europa políticament forta. I, per tant, cedeixen sobirania, just el que ara diem que hem d'incrementar.
Així, m'hauria agradat que la manifestació de demà, en la que tots hi tenim tantes coses a dir, hagués estat convocada amb ampli sentit de país, amb la voluntat d'incoure els que, no essent independentistes, compartim profundament el malestar en què viu Catalunya i tenim ganes de trobar un lloc comú per avançar junts. Junts. Que això no hagi estat així, confirma alguns dels pitjors presagis.
Per què sí al debat?
Dit això, crec que el debat no s'ha de defugir. En primer lloc, perquè l'única manera de poder dir coses raonables a favor i en contra, sobretot en contra, ja que cada dia és més difícil en un entorn descaradament independentista com el de l'acual establishment, és parlant-ne. En segon lloc, perquè la situació que ens duu aquí és molt més complexa del que sembla i convé desgranar-ho tot. En tercer lloc, perquè, de la mateixa manera que afirmo que hi ha espais comuns entre Catalunya i Espanya que són un valor, puc afirmar que hi ha espais comuns d'entesa entre els independentistes i els que no ho som que permetin avançar amb grans consensos. Reconec que el que dic cansa i que va contra-corrent en un món on tot ha de ser ja i com m'agrada a mi. Però la generosa cultura de l'entesa és el que més trobo a faltar, ja no amb Espanya (i viceversa) sinó al conjunt del país. Jo, per exemple, estaria disposat a renunciar a moltes coses a canvi que fos possible un gran espai d'entesa. La votació parlamentària sobre la hisenda pròpia, no així la del pacte fiscal, va anar just en la direcció contrària. El risc que temo no és el de la ruptura d'Espanya, sinó el de la gran frustració de Catalunya.
I el PSC?
En aquest atzucac, hi ha el PSC, partit on milito. El PSC ha estat clau pels canvis en positiu que ha viscut Catalunya. Des de la seva pròpia ambició política (fer de Catalunya un sol poble) fins a la seva acció de govern. Ara, com és obvi, viu un dels seus pitjors moments. Una de les raons que fan que jo militi al PSC és el seu pragmatisme, siguem sincers. És a dir, que sap que els ideals que el conformen (justícia social, llibertat) només poden complir-se progressivament, fent atenció al següent graó, no al darrer, i representant una gran majoria. Això l'obliga a una flexibilitat increïble, no sempre ben entesa, a captar el moviment de fons de la majoria, a no pedre el rumb (la justicia social, la llibertat...) i a aglutinar-lo.
El gran país que vol representar ha canviat i el PSC no tant. I no parlo tan sols (que també) de la qüestió nacional. Parlo d'una sociologia més complexa, d'àmplies capes de la població sense esperances, de noves tensions, de noves maneres de treballar i produir i, per tant, de noves maneres de veure les coses (en això sóc una mica marxista). I amb reptes transatlàntics, com deia, que veiem a cada cantonada dels nostres barris. El PSC té deures i no els ha resolt, ni molt menys, si vol representar una nova esperança per aquest país tan diferent. Ho sabem tots però -també és cert- ens costa molt concretar-ho. I ens perdem molt, amb inèricies incomprensibles.
Tornant al tema, el PSC, si vol ser aquest gran partit de l'esquerra catalana que s'adreça a la majoria, haurà d'incorporar aquells agents més oberts, més racionals i més capaços per al diàleg d'aquesta massa de catalans i catalanes que demà es manifestarà. També haurà d'incorporar els que, precisament al contrari, interpreten aquesta nova deriva com un element d'exclusió, com si no ser independentista et fes automàticament indigne de la catalanitat. I, sobre el tronc de la nostra proposta fundacional, servir d'instrument per aquesta nova Catalunya que és possible, amb independència o sense.
Jo hi continuaré. I discutiré amb els meus companys el que calgui perquè -com deia- no crec en la idependència. Però sabré renunciar a l'accessori a canvi del gran moviment de progrés que cal al país, amb altres companys que també sabran renunciar al que és accessori. De fet, al PSC hi tinc companys independentistes i fins ara ens hem entès perfectament en moltes altres coses. Hem de fer aquest pas enlloc de quedar-nos a la trinxera on, tant de gust, ens volen enviar molts dels que demà, en cos o esperit, prendran la pancarta de "Catalunya, nou estat d'Europa".
9 comentaris:
Estic d'acord amb el que dius, però a mi em passa que, potser per l'edat, ja m'han cansat. Jo creuria en una Espanya federal asimètrica, amb solidaritat entre els pobles, però amb un tracte just.
No he vist que el PP ni el PSOE hi estiguessin a favor, i veig el PSC molt feble i sense poder de seducció perquè com a mínim el PSOE hi accedís.
Això fa que ens deixin molt poques possibilitats. La independència n'és una, amb tots els seus riscos. Qui la vegi com una solució fàcil i transparent, s'equivoca. Em preocupa l'endemà, i penso que s'actua amb molta inconsciència. Quin govern voldrem? progressista? conservador? em preocupen les postures radicals, i n'hi ha.
Malgrat tot, la meva família serem demà a la manifestació, perquè volem demostrar que n'estem farts del tracte rebut, i que si no ens ho fan fàcil, ens declararem independentistes.
Val la pena llegir un article argumentat i raonat com el teu, s'estigui o no d'acord amb ell; jo hi estic (d'acord) en bona part. Malhauradament el debat avui és inexistent, i em temo ha estat substituït pel dogmatisme polític. El problema és que els "separadors" sovint són els altres, en un estat on Catalunya, durant molt de temps motor de l'economia espanyola, hauria de ser un orgull, així com el català, i en canvi sembla que siguin una nosa (fins i tot hi ha qui s'inventa una "aragonès oriental"). Si, com sembla, l'estat autonòmic està en crisi, no faria falta una classe política valenta que es decidís a fer una reforma constitucional, en el sentit d'un autèntic federalisme? Algú s'ho creu això, fora de Catalunya?
Hola Ramon,
1. Tornes a parlar de trinxeres....demagogia !!!
2. Que hi ha perill dels radicals d'aquí...cert ...els d'allà ja han fet la seva feina fa temps, i els d'aquí la centralitat política ja els posarà al seu lloc per molts crits o pastissos que tirin.
3. Parles de "senzilla" independència. Sobren descripcions simplistes ´que expliquin la ingenuitat dels independendentistes. Jo crec que molts d'aquest compren l'anunci de Mediamark . " Yo no soy tonto".
4. Parles de "solucions de drecera"....i jo penso que la societat mai ha estat tan preparada en la històrua com per pendre solucions democràtiques i pacifiques. Si més no , la societat catalana....
5. Planteges el paper de l'Estat, ara que es planteja la possibilitat d'un estat català.....quina barra!!!! Què no hem intentat tots plegats "construir" un Estat espanyol com cal aquest darrers trenta anys ??? On hem anat a parar ????
6. Totalment d'acors que amb Espanya tenim molts punts en contacte i en son un valor !!!Però això no està renyit amb reclamar el dret a l'autodertminació i si és el cas, la indpendència de Catalunya.
7. I del PSC ...... espero recuperar-lo com a possible opció política en aquest pais !!!
Joaquim T.
Molt interessant el post i els comentaris.
Jo en el fons potser tampoc no me'n sento d'independentista (qui és independent en aquest món d'avui?), però s'ha de reconèixer que els governs de l'Estat han fet una gran tasca perquè molta gent de Catalunya se n'acabi sentint més per afartament que per convenciment.
I els del PSC algun dia haureu de fer un homenatge al Pasqual Maragall, potser l'únic espanyol i català que algun dia es va creure això del federalisme, i que els seus companys del PSOE li van agrair d'aquella manera tan tendra i entranyable que tots sabem, José Montilla inclòs.
En primer lloc, gràcies pels atinats comentaris que, sens dubte, milloren motíssim la meva inicial reflexió.
- Xavier: Jo comprenc perfectament el cansament. Crec que és el motiu principal de molta gent que s'ha apuntat a aquest carro. Però compte: el que val la pena cansai és ple de fracassos. La dolça metzina de les dreceres és traïdora.
- Rosa Isabel: Estic convençut que sí, però que viuen acollonits per una opinió pública (i uns votants) molt influïts pel contra-relat espanyolista.
- Joaquim: Precisament les trinxeres és el que vull evitar. I els que no compartim les posicions independentistes semblem candidats a anar-hi. O a Sibèria. Ok en recuperar el PSC. Però cal començar per respectar que l'independentisme no pot ser l'únuca possibilitat democràtica pel futur.
- Jordi: Totalment d'acord. Ara, no creus que el pacte entre el conspicu independentista Artur Mas i Zapatero hi va tenir força més a veure? Doncs és amb ell que ens juguem els quartos. Compte.
vist el que ha passat a la manifestació, quines conclusions es poden treure?
Aquest escrit, que vaig escriure el passat dia 10, ja preveia que la manifestació fos tan multitudinària i concloent, per la qual cosa em refermo amb el que vaig dir.
Potser afegiria que l'endemà, com sempre, ningú ha proposat res de concret.
Ramon, estic molt d'acord amb tu, i en el meu bloc tinc comentaris semblants en català
http://progresrealprogresoreal.blogspot.com.es/
i en anglès
http://realprogressinenglish.blogspot.com.es/
Quico! Ben trobat! El vaig llegir i em va agradar coincidir-hi. Una abraçada.
Publica un comentari a l'entrada