Una iniciativa conjunta dels museus locals de la província de Barcelona permet anar descobrint algunes peces dels seus fons. L'any passat ja ens vam fer ressò de la dedicada al paisatge i enguany ens trobem amb una original mostra sobre el tractament de la figura femenina als segles XIX i XX. Són més de cinquanta autors, majoritàriament pintors, alguns de força renom en l'art català de tombants de segle, i, òbviament, homes, agrupats segons l'escenari: el domèstic, el social i el natural.
:
La primera característica (per alguns objecció) que es desprèn d'aquest treball és la pràctica absència d'autores femenines, amb honroses excepcions (Olga Sacharoff, Lola Anglada i poques més). La dona és aquí més objecte que subjecte. Aquí i a més llocs, em temo. Bé és cert que el món de l'art, i especialment en el període estudiat, és majoritàriament masculí, de manera que la mirada es correspon amb el rol tradicional que s'assigna al gènere femení: la de mare o fadrina, la de burgesa activa (o el seu mirall: la dona de distracció) i la de l'aristòcrata (o el seu mirall: les treballadores de les noves activitats fabrils). O la seva reivindicació com a símbol de la natura, de la fecunditat o de la proporció. Però també val la pena dir que, fins aleshores, el paper de la dona havia estat encara més amagat. Val la pena comparar-ho amb la situació actual.
:
:
La segona conclusió que trec és que l'art català ho és en tant que segueix les influències de l'art europeu, també en la temàtica femenina i el seu tractament. És més català, més proper a les coses que passen al país, podríem dir, quan menys es mira el melic i adopta les visions modernes.
:
I la tercera és que, certament, l'excusa d'agrupar aquestes obres és això: una excusa. Que cada obra parla per sí sola; que, a banda de les reflexions més o menys sociològiques, les obres allà exposades permeten lectures més transversals i, també, més pròpies. Que s'ha d'anar a veure, vaja, i repassar una a una les possibilitats que ofereix cada peça, independentment del discurs que se'ns proposi, ara que tenim l'ocasió de veure-les reunides.
- Escrit per la revista Valors (novembre 2006)
- L'exposició On són les dones? és oberta fins el 26 de novembre del 2006 a Can Palauet, C. Palau, 32-34 (08301 Mataró).
2 comentaris:
Ramoooon!
Et vaig posar falta ahir
Maria
Ho sento, vaig tenir una tarda molt plena. espero que t'arribessin les excuses que vaig enviar.
I espero també que la vetllada fos agradable.
En fi... haurà de ser un altre dia.
Una abraçada i per molts anys!
Publica un comentari a l'entrada