Qüestionari a "El Tot"
La revista El Tot Mataró, a la que cal felicitar pel seu 25è aniversari (encara em recordo d'en Fernando Rodríguez, el seu fundador, mort fa bastants anys...) em va demanar que respongués un qüestionari per un reportatge que han fet sobre els possibles motius de l'abstenció. Una part important de l'article es dedica als responsables polítics locals i en aquest marc cal llegir les respostes.
També he de dir que, per mi, el fenomen de l'abstenció té a veure, també, amb altres origens de caràcter estructural: El propi sistema democràtic representatiu tendeix a l'excessiva "delegació" de responsabilitats, o a una impressió equivocada que tothom té ganes de participar. No és ben bé així, per desgràcia. I ho dic perquè a mi mateix em costa molt anar a reunions de la meva Ampa (només que les sabés amb més temps...), i això que sóc dels que pensa que l'educació dels fills és tasca dels pares! Podria posar molts més exemples. I una darerra cosa, abans de reproduir el que s'ha publicat. Dimarts passat hi va haver eleccions als EUA amb una baixa participació electoral. I ningú parla del problema de l'abstenció. Ho dic per rebaixar el to de la hipocresia que tots plegats gastem amb cara d'"hem de reflexionar sobre l'abstenció" i quedar-nos tan amples.
- ETM- 1. A que es pot atribuir l'alta abstenció de l'1-N?
- RB- L'elevat grau d'abstenció pot tenir molt a veure amb el soroll dels tres anys de govern, l'actitud de l'oposició i les tensions causades pel debat estatutari. Aquest soroll ha contribuït a una significativa "fatiga política", a una alarmant desafecció ciutadana.
- ETM - 2. L'augment del vot en blanc i dels 'altres partits' –més enllà de ciutadans– és un toc d'atenció a les formacions parlamentàries?
- RB - Els resultats de l'1N posen de manifest que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya no han volgut atorgar la majoria a cap formació política, i han apostat per un govern de coalició. El nostre és un sistema parlamentari on el que preval és la capacitat per formar una majoria suficient per governar. Crec que el toc d'atenció és l'abstenció, el vot, vagi a qui vagi, em sembla una opció d'entrada positiva.
- ETM - 3. Quines mesures són les òptimes per reprendre l'interès dels electors desencantats?
- RB - Primer, governar millor, prendre decisions, agradin o no, resoldre problemes concrets i donar-ne compte, fer-ho sense soroll ni gesticulació excessiva i amb un llenguatge clar i directe, sense embuts, ni hipocresia, ni barroquismes.
- ETM - 4. Aquestes dades han fet replantejar la pròxima campanya de cara a les properes eleccions municipals?
- RB - La campanya per les properes eleccions municipals no es posarà en marxa fins quan toqui, no podem estar sempre "en campanya", això cansa a tothom. Ara, a governar i fer-ho bé. Quan fem la campanya, donarem compte d'això i demanarem la confiança per avançar. Però en les eleccions locals, habitualment, hi ha més participació electoral.
Nous blocs
Carles Fernàndez, a l'esquerra, amb Paco Aranda. Foto: Eulàlia Mas.La ciutat blocaire per excel·lència estrena tres autors més. El primer és el del dirigent socialista local, president de l'associació de veïns del seu barri i bon amic meu Carles Fernàndez; el segon és el d'una autèntica cronista cultural (no sé si ningú assisteix a tants actes com ella, però sé sé que ningú n'escriu tantes glosses i tan encertades), Marta Teixidó. I el tercer és el d'un tal Vladimir, a qui els habituals d'aquest bloc coneixereu pels seus sucosos comentaris i les ganes de gresca que traspua. Ànims i a descobrir tot allò que porteu dins i fins avui no us havíeu atrevit a ensenyar. (Tot, o el que vulgueu...). El món és vostre.
Gracias
Gracias, Iñaki.
:
4 comentaris:
Serà que estic "quisquillosa", però no veig per enlloc una mica d'humilitat.
Evidentment aquest qüestionari te l'han fet a tu, però et remarcaré tres o quatre coses que no crec que siguin molt correctes.
Tot i que CiU també ha tingut abstenció, la majoria l'ha tingut el psoe, d'aquí la gran davallada en escons i vots. L'abstenció de votants de CiU ha provocat que no s'asolissin els 52 diputats necessaris, però només això.
L'abstenció no la provoca un partit d el'oposició, la provoca el govern i la tasca realitzada. la gent no està contenta amb el poc o molt que s'ha fet en tres anys. Aquells que no estan contents, però que les simpaties només van cap a un partit, quan van a votar què fan? Voten als que no traguen?, No, s'abstenen. No hi ha gaire índex de vots potser o vots "trànsfugues", cosa que per mi és una llàstima, doncs sería el millor de tot. Tots els partits quedaríem exposats de manera objectiva.
Et torno a corregir. Sí hi va haver majoría. NO HO NEGUEU SIUSPLAU!! Només se us pot permetre dir majoría absoluta, però no torneu a dir que no hi va haver majoria, perque tot i que per mi va de fàbula, acabareu de convèncer a la gent de que sou uns demagogs.
Ah, i respecte a que no es pot estar en campanya permanent, va home va! Explica'm el per què de la primera pedra del local dels capgrossos, ara, just ara.
Explica'm les paraules de l'alcalde, que sigui a on sigui només sap fer "promeses electorals", com per exemple amb els del futbol.
Com diu aquell de la tele, UN POQUITO DE POR FAVOR!!
- Nina,
Efectivament, amb uns 52 diputats podríeu sumar els del PP (amb el que no calia pacte, ja havia promès la investidura de Mas)... Però el poble de Catalunya no ho ha volgut així. Ves.
El cert és que Mas no té majoria per ser investit president, no l'ha pogut assolir ni amb els seus propis diputats ni amb pactes posteriors. Els grups de l'esquerra sí que en tenen. I la majoria ha estat atorgada pels vots, no pel "sistema"; en tot cas, el mateix sistema que va fer president Pujol.
Parlant de Pujol. Tranquil·la, no crec que l'alcalde inauguri cinc vegades una cosa. A més, cal distingir entre fer campanya i fer inauguracions, encara que aalguns els sembli el mateix.
Per últim. Si CiU creu que els pactes post-electorals que porten a l'oposició al partit que té més escons, podria começar per fer dimitir els alcaldes de més de 20 ajuntamentsajuntaments, com: Abella de la Conca, Arberca, les Avellanes i Santa Linya, Bell-lloc d'Urgell, Beuda, Biure, les Borges Blanques, Breda, Cambra del Camp, Cabrils, Calafell, Calonge, Campdevànol, Canet de Mar, Castell de Mur, Cerdanyola del Vallès, Esparreguera, Freginals, Gelida, Molins de Rei, Montblanc, Muntanyola, la Nou de Berguedà, Olivella, Pallejà, Pinos, la Portella, Puig-Reig, Ribes de Freser, Sant Feliu del Llobregat, Sant Martí de Llemena, Santpedor, la Seu d'Urgell, Tagamanent, Talarn, Tremps, Vidreres, Vilagrassa i Vilalba dels Arcs, la força més votada no ocupa l'alcaldia. Es dóna el cas que en 14 d'ells el partit més votat és el PSC-PM.
Ramon,
no trobes que la segons tu "alarmant desafecció ciutadana" també té una mica a veure amb el relatiu grau de satisfacció de la gent amb els seus governs i l'estabilitat del país?
En teoria política això està ben estudiat. La població sol votar massivament en moments de crisis greus (ja m'agradaria haver vist la participació ciutadana en les Generals si la bomba de Madrid hagués esclatat un mes després de les eleccions).
Tant de bo tingui raó i les altes abstencions es mantinguin per molts anys. I per favor, més respecte per a tota aquella gent que en el ús de la seva llibertat decideix que no vol votar (ja votaran quan ho creguin oportú).
- Valdimir
És cert que també hi ha aquesta lectura. Si hi ha ganes de "canvi", la gent va a votar més (uns per canviar, els altres, a vegades, per defensar-se). També crec que la situació de més complexitat política que es viu a Catalunya, amb un sistema amb més partits (que té aspectes positius), a vegades no crea el clima de "competició" que dóna el sistema bipartidista. Però vaja, als EUA hi ha bipartidisme, la gent vota igual o menys, i ningú es queixa de l'abstenció.
Publica un comentari a l'entrada